понедељак, 11. фебруар 2019.

ACTA AENIGMATICA (46)


KATEGORIZACIJA ZAGONETAČA
Piše: Stjepan Horvat
O kategorizaciji zagonetača (autora i odgonetača) bilo je mnogo rasprava, kako pisanih tako i usmenih. To je bila jedna od ideja u početnom radu Enigmatskog udruženja Bjelovar (EUB), a njoj se posebno posvetio Slavko Peleh. U vrijeme kada enigmatika nije imala toliko prostora kao danas bilo je teško objaviti dvadesetak i više sastavaka u tadašnjim listovima, a broj mladih autori koji su pokušavali naći svoje mjesto pod zagonetačkim suncem bio je sve veći.
Slavko Peleh je priredio prve prijedloge o kategorizaciji, o njima se vodila rasprava na tijelima društva, a prvi pravilnik je objavljen u „Mini Čvoru“. Društvo je pozvalo svoje članove da se uključe u kategorizaciju i već tijekom 1970. godine, uz navođenje autora zagonetke, dodavala se i kratica zagonetačke titule ili naslova. Peleh je prijedlog kategorizacije autora (ona je bila prva, a odgonetači su došli kasnije na red!) složio po uzoru na šahovske titule pa smo tako dobili zagonetačke velemajstore (vm), majstore (m) i majstorske kandidate (mk), te zagonetače A (zA), B (zB) i C (zC) razreda.
Normalno je bilo da su „stari enigmatski majstori“ imali otpor prema tome, dok su mladi to prihvaćali kao normalno i sudjelovali su podnošenjem svojih zahtjeva za kategorizaciju. Kategorizacija je trebala pridonijeti shvaćanju da je zagonetaštvo ozbiljna djelatnost i da svaki naslov ili titula pokazuju stvarnu vrijednost i stvaralačku sposobnost autora. Drugi aspekt je bio i taj da se prikupi što više podataka o svakom kategoriziranom autoru, što se kasnije i pokazalo korisno jer su ostali zabilježeni podaci o objavljenim radovima u brojnim enigmatskim i neenigmatskim listovima.


Kategorizacija je za neke autore značila i poboljšanje njihova ugleda i statusa u lokalnim sredinama gdje su pokušavali surađivati s lokalnim medijima, pa nije bilo svejedno ima li autor ili nema neki naslov ili razred, je li majstor ili majstorski kandidat. Sačuvao sam i jedno pismo zagonetačkog majstora (kasnije i velemajstora križaljkaštva) Mladena Đurđevića, koje će dokumentirati značaj kategorizacije. Pismo je datirano 9. ožujka 1970. godine i bilo je poslano uz redovnu suradnju koju je Mladen slao u tadašnji „Čvor“.
Mladen mi je pisao: Vidim da prilikom objavljivanja mojih radova već stavljate ispred mog imena slovo „m“. Sada bih Te još zamolio da mi po mogućnosti pošaljete i diplomu, koja mi je potrebna radi reguliranja honorara u lokalnom listu, jer oni su mi obećali da kada dobijem diplomu, dobit ću i povišicu.
Mladenu sam sedam dana kasnije odgovorio na to pismo, prihvatio suradnju za naslovnicu, obećao da će dobiti uskoro diplomu nakon objave rezultata kategorizacije u „Čvoru“ i dodao sam: Začudio sam se da si i ti shvatio zagonetaštvo kao izvor materijalnih sredstava i ništa drugo. I nije bio jedini!

5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja bih to vratio samo bih kvote za kategorije bitno povećao.

Slavko Bovan је рекао...

"Normalno je bilo da su „stari enigmatski majstori“ imali otpor prema tome, dok su mladi to prihvaćali kao normalno i sudjelovali su podnošenjem svojih zahtjeva za kategorizaciju."

Mislim da bi u današnje vrijeme ova lijepa ideja bila teško sprovodiva.

Belirac је рекао...

Vjerovatno će Štef Horvat u ovoj rubrici jednom objaviti i popis svih kategoriziranih zagonetača i odgonetača.

Belirac је рекао...

Niko neće riješiti kvadrat 8x8?

N. Petkovski је рекао...

KUPINAST
UFAKOLOR
PAROTINA
IKONIZAM
NOTIRATI
ALIZARIN
SONATINA
TRAMINAC