недеља, 27. април 2014.

EVERGRIN (48)

Kviskoteka 560, 09.09.2005.

16 коментара:

Unknown је рекао...

Samo jedan u nizu Markovih noviteta i odličnih sastava. Bravo majstore i samo naprijed!

Slavko Bovan је рекао...

Za ovakve novitete specijalno tapšanje!

Rešad Besničanin је рекао...

Ovo se zove inovativnost! Spoj dve umetnosti: enigmatike i poezije. Ilija je u pravu, imao sam prilike videti još nekoliko Markovih noviteta.

Mandrak је рекао...

Odlična stvar.
Ja sam prošle godine napravio pananagramnu skandinavku, i mislio da je to novitet. Kod mene nije pesma u pitanju, već filmovi glumca čije se ime krije u skandinavci, ali to ne menja stvar, jer je princip identičan. Tonči mi je posle objasnio da to odavno postoji u Hrvatskoj.

Poenta je da ne mogu ništa da izmislim od Marka. :)

Belirac је рекао...

Vjerovatno nije lako sastavljati takve križaljke kad su unaprijed zadata sva slova od kojih se one moraju sastojati. A da (i)novatori malo opišu kojom se tehnikom služe kod sastavljanja?

Marko Mihaljević је рекао...

Kod ove križaljke prvo što gledam da li neka pjesma sadrži sva slova autora te pjesme. Potom pokušam sastaviti od slova još koju sintagmu koju ću uvrstiti u sastav. Zatim je važno da pokušate nefrekventna slova što prije iskoristiti da poslije ne bi bili prisiljeni stavljati puno crnih polja. To ne izgleda estetski lijepo kad se u jednom od kutova nalazi veći broj crnih polja.Sve ostalo je stvar kombinatorike.

Mandrak је рекао...

Da, mora tako. Recimo, izabrao sam Gorana Markovića, i pronašao spisak njegovih filmova. Da kojim slučajem nije snimio "Već viđeno", morao bih da odustanem, jer se samo u tom naslovu sreće slovo Ć.
Zbir slova treba da bude 84, jer je praksa pokazala da mi to najviše odgovara (12 x 7), a ukrštenica je dimenzija 11 x 12, sa prorezom 7 x 6. Crnih polja bude 13 ili 14.

Postupak je isti kao kod Marka, a ponekad pravim i beline. U najkritičnijoj fazi mi ostane 5-6 slova koja treba negde udenuti, a sve ostalo ide relativno glatko.

Rešad Besničanin је рекао...

Ovo razmenjuju mišljenja dve najveće nade srpske i hrvatske enigmatike, a usto imaju i iste inicijale!

Marko Mihaljević је рекао...

Ja sam ovakav tip zagonetke napravio svega tri primjerka. Dva sa Dobrišom Cesarićem (Slap i Voćka poslije kiše) i jednu sa Jurom Kaštelanom (Pomisao u daljini).Prvu sam napravio prije 9 godina, mislim da sam tada taman izašao sa vojnog roka sa 23 godine. Tada sam malo gledao Zlatnu knjigu svjetske poezije pa mi je pala ideja da sastavim nešto takvo. Pošto sam u kućnoj biblioteci imao zbirke od Cesarića I Kaštelana izbor je bio sasvim logičan. Najveći problem je bio pošto nikad nisam vidio ništa slično niti sam se imao s kim konzultirati, pa sam sam morao kombinirati broj crnih polja, dimenzije križaljke i ostalo. Za to mi je u početku trebalo skoro desetak dana dok nisam bio zadovoljan. Danas bih nešto sastavio za jedan dan, ali kako kažu, prve se najbolje pamte.

Belirac је рекао...

A kako ćemo zvati takav tip zagonetke? Predlažem da nabrojite sve nazive pod kojima su do sad objavljivane i da probate naći neki naziv koji bi mogao biti "sistemski".

Mandrak је рекао...

Ja je zovem PANANAGRAMNA ISPUNJALKA, jer sam došao na ideju imajući na umu standardnu ispunjaljku.
Na jednom drugom blogu možete videti moju varijantu (mogao sam je dati i Slavku, ali ovde često objavljujem, pa ne bih preterivao). Jednu sam poslao Tošiću, javiću kada bude objavljena u Enigmi.

Mandrak је рекао...

Ne, sad vidim šta sam napisao. Zovem je PANANAGRAMNA SKANDI, ne ispunjaljka (a pogotovo ne sa L :) ).

Marko Mihaljević је рекао...

Moji radovi su svi nosili naslov PJESMA OD KRIŽALJKE.


LP

Rešad Besničanin је рекао...

Marko, tvoj naziv ili Robijev?

Marko Mihaljević је рекао...

Robert je dao naziv zagonetki pošto joj ja nisam nadjenuo ime.

LP

Rešad Besničanin је рекао...

Logičan naslov. Imam ja u svojoj arhivi sličnih radova, no nemam skener da to pokažem. Evo, našao sam jednu, nosi naslov ARITMOGRIFNA ISPUNJALJKA (9x9) koja kad se reši, i slova prenesu u donju mrežu, dobije se anegdota vezana za Ajnštajna i Čaplina.

Ovo je objavljeno u 2147. broju "Enigme" 19. 7. 2002. godine. Podaci zbog Jovana Nedića! :)