среда, 23. април 2014.

REČ PO RIJEČ (514)



ĆILIBARSKA SOBA
Ćilibarska soba je prostorija koja se nalazi u Katarininoj palati u Carskom Selu u blizini Sankt Peterburga, i koja je u najvećem delu dekorisana ćilibarom. Određeni elementi su ukrašeni zlatom i dragim kamenjem. Izgradnja Ćilibarske sobe je počela 1701. godine. Prvobitno se nalazila u okviru Šarlotenburške palate, koja je bila dom Fridriha Prvog. Sobu je Fridrih Vilhelm poklonio ruskom caru Petru Velikom 1716. godine, čime je potvrđen savez između Rusije i Prusije protiv Švedske. Ćilibarska soba je prebačena u Rusiju u osamnaest velikih kutija. Nalazila se u Zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu, kao deo Evropske umetničke kolekcije. Carica Katarina je naredila 1755. godine da se soba prebaci u Katarininu palatu.
Tokom 18. veka, soba je još jednom renovirana i njena površina je bila oko sto osamdeset kvadratnih metara. Bila je obložena sa oko šest tona ćilibara i dragog kamenja. Istoričari su procenili da je njena tadašnja vrednost bila oko sto četrdeset dva miliona dolara po sadašnjem kursu.
Katarina Prva je sobu koristila kao sobu za meditaciju, Katarina Velika ju je koristila za privatna okupljanja, dok ju je Aleksandar Drugi koristio kao sobu u kojoj je čuvao trofeje.
Nacisti su je opljačkali tokom Drugog svetskog rata, a replika je završena 2003. godine.

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Đe je reagovanje?