уторак, 1. април 2014.

ŠALITE SE?!

Eroteka (125)


Hercegovci su poznati po tome da vole da zbijaju šale i na svoj i na tuđ račun. “Mostarske liske” su specijalizovali (doktorirali) na podvalama pa sam sklon mišljenju da prvoparilske šale  imaju svoje “leglo” u gradu na Neretvi. I sam sam cijelog života slijedio tradiciju predaka. Svojevremeno smo gimnazijske dane uljepšali time što smo jednoj profesorici iznijeli fiću u predvorje škole (uz 5-6 stepenica na plato) i onda je cijela škola gledala njenu reakciju.
Brat (Miroslav, Mišo) mi je omiljena “mušterija”. Svake godine, iako tvrdi da je 1. aprila “oprezan kao koza” dobije dozu podvale. Badava se on batrga i smišlja razne načine da utekne od neminovnog – uvijek dobije makar jedno “aprililili”. Bilo je nekoliko koliko-toliko uspješnih pokušaja revanša, ali i dalje je stari brat bolji igrač u igri “bezazlene šale u cilju uveseljavanja porodice i podizanja ionako dobre atmosfere”.
Prije 3 godine u februaru naiđoh na nekakav propis u “Službenom glasniku” (mišljenje ministarstva) o uputstvu za pisanje zaglavlja rešanja u kojem je stajalo da se obavezno navode inicijali referenta i to da “treba pisati prezime i ime, a ne obrnuto”. Ohoooo, rekoh sebi, te taj propis kopirah u fajl “za prvi april”. Tog dana, napravih “dopis” u kojem sam naveo: “Primećeno je da pojedini službenici pogrešno popunjavaju zaglavlje jer ne navode inicijale, ili ih navode pogrešno. Kako kaže član taj i taj, tog i tog propisa, mišljenje ministarstva tog i tog, broj taj i taj treba da stoji – PREZIME I IME. Potrebno je da se ubuduće pravilno koriste zaglavlja rešanja, a da se sva rešenja izdata od 1.aprila prošle do 1. aprila ove godine u roku od 30 dana prilagode, tako što će se ranija rešenja poništiti i doneti nova”. Sve je uredno potpisano i pečetirano. U akciju su učestvovali još dvojica kolega – Jedan koji je “ljutito” išao od kancelarie do kancelarije (4 kancelarije) i “bunio” se što ćemo imati mnogo posla da sve dovedemo u red, i drugi (opštinski kurir) koji je radosno pristao da glumi službenu dostavu. Akcija je potpuno uspjela, službeno predato, potpisane dostavnice, zavedeno u knjigu isl.  Koleginice su se počele buniti, počele psovati sve redom, ali su ubrzo počele da sređuju dokumente i dovode ih u red. Pošto je bila gomila rješenja za sređivanje trebalo im je brat-bratu 15 dana osmočasovnog rada.
Tako smo ih mučili jedno dva sata i onda smo povikali “Aprililili” (“sređeno” 30-tak rješenja). Zamalo nas ne kastriraše! Iščupalo nas je to što propis zaista postoji, i što smo ubuduće radili po PS-u. U svakoj šali ima I malo istine!
Prošle godine na ovom blogu sam plasirao ovo:

Obaveštavam cenjene posetioce bloga da se danas sprovodi humanitarna poludobrovoljna akcija za prikupljanje sredstava koja će biti utrošena za dobrobit enigmatike. Svaki "klik" naplaćuje se simpoličnih 5 dinara, pa se pozivate da što češće posećujete ovo veselo okupljalište enigmata (i klikćete što češće!). Sva prikupljena sredstva biće uplaćena u fond iz koga  će novac biti raspoređen ovako:
0,5 % - Štampanje enigmatskih knjiga
0,5 % - Nagrade za enigmatske stvaraoce
99 % - "Razmrguđivanje" mrguda naše enigmatike (a ima ih!)

Za ovu godinu imao sam neke sugestije šta treba da objavim danas pa da se svi posjetioci slatko smiju. Prijedlog mog druga Milutina, druga klupa do vrata, jeste bio duhovit i vjerujem da bi pao na pogodno tlo, ali ipak, odustadoh od toga (zna on zašto).
Ove godine neće biti ni “Banatskih krokodila”, a ni najava da blog prestaje s radom zbog malog interesovanja  i katastrofalno loših pokazatelja o broju posjeta. Neće biti nagrade ni za one koji razotkiju najviše anonimnih komentatora. Neeeeee, ove godine nema prvoaprilske šale. Ipak, za svaki slučaj preporučujem oprez!
Šale i dobrog raspoloženja neće manjkati ni danas, a ni ostalih  dana u godini.

5 коментара:

Анониман је рекао...

Svaki "klik" naplaćuje se simpoličnih 5 dinara, pa se pozivate da što češće posećujete ovo veselo okupljalište enigmata (i klikćete što češće!).

Анониман је рекао...

Сличну шалу су својевремено направили моје колеге, а жртва је био заставник тај и тај. Његов кум, повисоко рангиран, је у договору са осталима написао наређење по коме је кум био дужан да за потребе некакве измишљене представе на отвореном и сл. са људством... превезе реквизите, тим и тим возилом, да ангажује те и те... Наређење је ''заведено'', са печатом и бројем ципела као деловодним бројем. Једна тачка наређења била је да заставник глуми немачког војника на сцени. Каква је то била реакција, уцвељени кум је све прогутао, али се од канцеларије до канцеларије жалио: на шта то личи, па што ја да будем швапски војник, па још да стојим такав !? Нормално, сви су само слегали рамена и ''сажаљевали га'' док се кикотање могло прикривати.
Ацо Јанковић

Belirac је рекао...

Kad neće Slavko, onda sam morao ja: vidi ovdje!

Анониман је рекао...

Испричани случај је био у мом колективу. Знам и за сличну првоаприлску шалу у другој јединици. Опет је жртва био неки заставник (што је случајност, немам ништа против њих) који је ишчекивао решење о пензији као озебао сунце. Знајући то, колеге напишу ''решење'', са све печатом и сл. али при дну текста му се и директно обрате, са спрдњом. Прими он решење, и сав устрептао одјури код команданта да се похвали: стигло је друже пуковниче, стигло је...! Шта је стигло - па решење ! А овоме ништа није јасно, јер долазна пошта ујутро њега чека на столу, он је ишчита, расподели коме шта иде, ко шта да уради на основу тога... '' Дај овамо то видим''; чита шеф решење и пред крај почне да се смеје.
Насамарени је био предмет шала до стварног одласка у пензију.
Ацо Јанковић

Rešad Besničanin је рекао...

Poruka za Aca Jankovića. Neka mi se javi na moj E-mail:
rebes1963@gmail.com
Imam za njega muštuluk - nije prvoaprilska šala!