среда, 30. март 2016.

REČ PO RIJEČ (1170)



ŠIMŠIR
Šimšir (lat. Buxus sempervirens) je zimzelena vrsta iz istoimenog roda. Raste kao gusto razgranat žbun ili nisko drvo, visine do 8 m. Listovi su jajasti ili eliptični. Kada se protrljaju prijatno mirišu. Muški i ženski cvetovi skupljeni su zajedno u klupčastim cvastima u pazuhu lista. Cveta rano u proleće. Plodovi - čaure sazrevaju u junu.
Šimšir spada u najčešće gajene ukrasne drvenaste vrste. Njegova upotreba u ozelenjavanju poznata je još od antičkog doba. U vrtovima starog Rima od njega su se orezivanjem pravili fantastični oblici (topijarne forme) - prave "zelene skulpture". I danas se često i rado gaji svuda i upotrebljava za slične namene - žive ograde, bordure (niske žive ograde), topijarne forme, kao pojedinačni žbun ili u grupama. Zbog sitnih listova i kompaktne krošnje izuzetno je dekorativan kao bordura u geometrijski oblikovanim cvetnjacima. Pogodan je i za kombinovanje sa vrstama različito obojenih listova.
Izvor: Vikipedija

1 коментар:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Šimšir je bio nadimkom najpoznatijega nogometaša u povijesti oraške općine ALEKSANDRA ACE ŽIVKOVIĆA (1912. -2000.), koji je za hrvatsku izabranu vrstu odigrao samo jednu utakmicu, ali je u 15 utakmica u dresu selekcije Kraljevine Jugoslavije postigao čak 15 zgoditaka,Nogometni klub "Hajduk" iz Orašja, utemeljen 1920., koncem 30-ih godina XX. stoljeća zvao se upravo "Šimšir".