четвртак, 23. фебруар 2017.

ENIGMATSKA RADIONICA


Piše: Krsta Ivanov
Dugogodišnja saradnja Enigmatskog kluba „Bor” i Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Bor nastavljena je i ove godini. U okviru Nedelje prijateljstva koju Dečje odeljenje tradicionalno obeležava krajem februara, i Dana enigmata Srbije (21 februar), održana je enigmatska radionica. 
U sredu, 23. Februara 2017. godine, u jednosatnom druženju, naši mali radioničari upoznati su sa istorijatom enigmatike i njenim značajem u svakodnevnom životu. U ovoj radionici upoznali smo ih sa nekoliko tipova zagoneki: magičnim kvadratom, stihovanom ukrštenicom, anagramima, rebusima, akrostihovima i palindrom. Kroz zanimljive primere ovih zagonetki objasnili smo im načine na koje se oni rešavaju i pokušali da im pokažemo da se do znanja može doći i kroz razonodu.
Naši današnji gosti bili su nastavnica Svetlana Modec i četvrtaci iz OŠ "3.oktobar": Marija Antić, Vera Milošević, Danica Milosavljević, Teodora Veteha, Kristina Mutulović, Mia Jović,Tara Marinović, Nemanja Filipović, Iva Stojanović, Milan Radulović, Maja Muculj, Angelina Simonović, Vukašin Jevtić, Lazar Mitić i Filip Ilić.
Opšti utisak samih učenika je da im ovakvo druženje i neposredno upoznavanje sa enigmatskim sastavima zanimljivo i zabavno i da žele da svoju veštinu iskažu u nekom narednom enigmatskom takmičenju. Enigmatsku radionicu realizovali su Vesna Jovanović, Marija Radosavljević, Radomir Matić i Krsta Ivanov.

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Bravo, bravo, bravo!

Belirac је рекао...

Za pohvalu! Osim EK "Bor", s djecom ne radi više niko.

Slavko Bovan је рекао...

Da, za pohvalu, ali sa djecom radi i EK "Kikinda"(a radiće još i više).

Unknown је рекао...

Bravo za Krstu i njegove kolege, prava stvar je to što rade!

Luka је рекао...

Evo i splitskih pohvala!

Dejan Minić је рекао...

Svaka čast!

Belirac је рекао...

Kako da zaboravim EKK?
EKK ima toliko aktivnosti - više od svih drugih zajedno - da se ponešto i ne vidi na prvi pogled.

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, oprošteno ti je :)
Biće prilike da pišemo i o radu EKK sa djecom i omladinom, ali ovdje su u glavnoj ulozi Krsta i Rade iz Bora.
Koliko vidim, malo je pohvala na njihov račun, a zaslužili su SVE POHVALE.
Između: "Planiramo da radimo sa mladima", a onda nikad ništa ne uradimo na tom polju i borskog "Radimo sa mladima", ogromna je razlika.
Zato me mnogo i ne čudi blaga podrška vrijednim kolegama. Ovi što "planiraju da rade sa mladima" nemaju vremena, ili nemaju obraza da kažu koju riječ pohvale. Protiv našeg mentaliteta teško se boriti.