понедељак, 28. септембар 2020.

ACTA AENIGMATICA (130)

PISMO VRIJEDNOG SURADNIKA (II)

Piše: Stjepan Horvat

U 126. nastavku rubrike Acta aenigmatice donio sam pismo Čvorovog suradnika Vlatka Vukelića u kojemu se žalio da je zapostavljen od strane urednika ZEZ zabavnika Zlatka Stipaničića, pa i od Čvora ukupno. Iznio je niz prigovora, koji se nisu odnosili samo na enigmatske radove, već i na to da urednici protežiraju neke suradnike i objavljuju im sve i sva, da se objavljuje pod više imena ili nizom šifri i pseudonima kako bi ostvarili veće honorare i slično. Pismo sam objavio i zbog toga da ukažem da je danas slična situacija, ako ne i gora, no to više nikoga u pravilu i ne zanima, jer treba popuniti stranice brojnih enigmatskih časopisa i priloga po novinama s hrpom radova.

Listajući sačuvane dokumente iz pismohrane Čvora, naišao sam na još jedno pismo Vlatka Vukelića poslano pola godine kasnije na adresu Zagonetačkog društva Čvor. Pismo je zanimljivo i zbog toga što odmah u početku saznajemo tko nas je tužakao o našem poslovanju i uređivanju listova Komisiji za zaštitu samoupravnih prava radnika i društvenog vlasništva Općinskog sindikalnog vijeća Bjelovar, kao i tadašnjoj Službi društvene kontrole (SDK). Komisiji smo dali pismeno izvješće, a Bogu hvala financijski inspektori nisu pronašli ništa krivo u poslovanju tadašnjeg Čvora.

Cijelo je pismo u prilogu, pa će biti jasnije zašto je Vlatku objavljivano manje zagonetaka, ne samo u ZEZ zabavniku, no i ne samo radi toga.

Iako Vlatko Vukelić navodi da nije dobio ni jedan odgovor, što ipak ne odgovara istini, jer sam vrlo često odgovarao na svaku pristiglu poštu, pa tako i na ono pismo iz ožujka 1984. Istog dana kada je pismo stiglo u uredništvo, dao sam si truda i odgovorio na njega, vrlo opširno, možda i pomalo ljutito, ali mislim da sam u njemu sažeo mnogo toga što je u ono vrijeme Čvor značio za tadašnju enigmatiku. Potrudio sam se da obradim što bolje skenirane stranice moga odgovora jer u ono vrijeme kopije su se radile pomoću prekopirnog papira (indigo-papira), koji se i više puta koristio, pa tako i trošio, pa kopije nisu uvijek bile „najsjajnije“. Bilo je tu svega i svašta, pa vjerujem da će biti više komentara na Čvorovo djelovanje, a mnogi živući enigmati koji su djelovali onda, pa još i danas, mnogu svjedočiti o tadašnjem enigmatskom vremenu.





2 коментара:

Hajro је рекао...

Bilo je slicnih situacija i sa HIK-om, je li radis nesto, pogotovo ako imas uspjeha, eto i negativne paznje. Osim brojnih anonimnih imali smo i javne prituzbe, sjecam se negativnog teksta (autor je bio dopisnik iz BL) o nama u jednom od tiraznijih dnevnika, poslije koga mi je na vrata zakucao namrgodjeni SDK inspektor sa crnom torbom, odbio i casu vode, nakon pregleda papira otisao nasmijan i zacudjen.

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da je ova objava vrlo korisna za bolje shvatanje današnjeg stanja enigmatike i enigmatskih odnosa.