четвртак, 24. септембар 2020.

EDL 2020 UKRŠTENICA (3)

Antun Jurić

EDL 2020 - 3. mesto (45 bodova)

4 коментара:

Mandrak је рекао...

Od mene je dobila 6 + 6.
Komentar koji sam priložio: Ugaona belina 7 x 7 uglavnom rešiva, monotona do bezvrednosti i malo „prljava“ (Dani Nadel). Tematski pojmovi pristojno inkorporirani, 1 suvišan dvoslov. Nekoliko interesantnih rešenja (vrzmanje, zviždač, ljuspičavost). Vidi se uložen trud.

Nemam ništa posebno da dodam. Za belinu se, u principu, može reći da je dobra (pri tom, treba znati da je gornja leva ugaona najteža za sastavljanje, čak i kad je monotona). Sviđa mi se Tiberijev most koji lepo povezuje 2 tematska pojma, a naročito mi se sviđa sadržaj van beline. Ne uzimam za veliko zlo dvoslov SK, jer smo tako dobili žviždača (ako ne diramo vrzmanje kao efektan pojam, pa umesto zviždača uđe Zrinka, gubimo dvoslov jer može Alison, pomeramo crno polje u zadnji red, ali gubimo i 2 atraktivne reči... tako da mislim da je ovakav izbor opravdan).

6 je, inače, u prvoj fazi značilo da križaljku stavljam na 4./5. mesto, dok sam je u drugoj fazi ipak stavio na 5. Ovde ne bih praktično pokazivao kako bih ja radio da sam pravio ugaonu belinu gl, jer smatram da se autor sasvim dovoljno potrudio.

Slavko Bovan је рекао...

Radoja je ovu ukrštenicu rangorao na osmo mjesto, te je napisao:

Ovdje sam ponovo nagradio bjelinu 7x7, doduše u gornjem lijevom uglu i s nekoliko (4) prolaza, ali skoro potpuno monotonu. Imam utisak da je autor mogao postići mnogo više u donjoj polovini lika da je bio ambiciozniji.

Slavko Bovan је рекао...

Nebojša u prvoj fazi žiriranja:

Broj 44=8 minus (zbog bjeline ocjena je visoka, ostali sadržaj nije za visoku ocjenu)

Mandrak је рекао...

Zanimljivo, njima se ne sviđa sporedni sadržaj, meni je baš dobar.
Autor se potrudio da ugradi neka nefrekventna slova, da pronađe nešto nesvakidašnje. Ima tu rešenja koja nisu baš za pohvalu, kao Rušo i U vrtu (to se, inače, učestalo vrti po križaljkama, pa nije ni naveo pojam kao nepoznat, a običnije bi bilo U REDU ili U HODU; i čisto da se zna, U VRTU se može opisati bliže našoj ciljnoj grupi: to je naziv slike Save Šumanovića, kao i naslov pesme Alekse Šantića). Uz to, pladanj/pladnjić je granično prihvatljiva reč u srpskom, ali meni ne smeta.