понедељак, 27. новембар 2017.

EVERGRIN (665)

Enigmatski kalendar 1977
(Prilog: Ilija Đurković)

3 коментара:

Gojko је рекао...

Dobro VRETENO k'o EVERTON

Радоја Рацановић је рекао...


Ih, sjećam se ovog anagramnog vretena i Kvizovog Enigmatskog kalendara u kome je objavljeno. Mislim da je taj kalendar izašao već krajem 1976, a baš početkom ljeta te (1976.) godine slučajno sam se „sreo“ sa Kvizom, zaljubio se u njega i enigmatiku, i tako je sve počelo... 4 godine kasnije u Kvizu mi je objavljena velika križaljka 23x14, što je bio moj drugi rad objavljen u enigmatskim listovima i na što sam (uvijek bio) veoma ponosan.

Inače, ovdje je zanimljivo primjetiti pojam pod 4. (RASTKO) opisan neutralno kao narodno muško ime, u suštini rijetko i rješavačima Kviza manje poznato od njegovog anagrama SOKRAT, kao i da su pod 11. i 14. uvršteni glagoli iako njihovi anagrami to nisu.

Анониман је рекао...


Ovo vreteno je kao primer objavio Vladeta Trivunac u svojoj monografiji "Klinovi,
piramide i varijacije" (Alma, Beograd, 2006) pod brojem 80. pod naslovom Vreteno sa
pomoćnim anagramima uz tekst: Pored opisa dati su za svaki pojam odgovarajuće anagramne reči (sledi spisak svih 17 reči). Nisu navedeni autori ispod rešenja upisanog u lik vretena niti izvor već piše izvorni rad.Međutim, na stranici 219. pod brojem1945. daje se u odeljku o vretenu sa 11 slova ponovo ovaj primer sa navođenjem izvora i imenima autora. Pod brojem 1962. navodi se još jedno anagramno vreteno od istih autora iz istog izvora samo što je pojam od 11 slova PENTIKOSTAR(anagram od INSPEKTORAT).
Dato je ukupno 60 primera vretena sa najdužom reči od 11 slova, 8 primera sa najdužom reči od 12 slova, 3 primera sa 13 slova i 4 primera sa najdužom reči od 14 slova.
Vladimir Šarić