понедељак, 20. новембар 2017.

VANJA O ZAGREBU



Utisci sa Evropskog prvenstva u kvizingu
Piše: Vanja Tomašev
Evo, ispunjavam obećanje dato Slavku da ću za čitaoce bloga TIO napisati tekst o Evropskom prvenstvu u kvizingu koje je od 10. do 12. novembra 2017. održano u Zagrebu. Ovo takmičenje se održava jednom godišnje od 2004. godine, a ovo je bilo prvo na kojem je Srbija imala predstavnike u svim disciplinama, ulkjučujući i najvažniju – Kup nacija u kojem se četvoročlane reprezentacije država bore za titulu prvaka Evrope.
Opšti utisak je da je takmičenje dobro organizovano, a srpski takmičari su izuzetno toplo primljeni od svojih hrvatskih kolega koji su, logično, bili najbrojniji na ovom takmičenju. U takmičenju klubova, nastupila su čak tri srpsko-hrvatska kluba, uključujući i onaj u kojem sam bio ja sa trojicom izvrsnih kvizaša iz Hrvatske.
Ono u čemu smo se složili sa kolegama iz Hrvatske je da su pitanja bila izuzetno anglocentrična, pisali su ih Englezi za Engleze, a u svim disciplinama su pobedili, gle čuda, Englezi. Doduše, sastavljači su se potrudili da ubace poneko pitanje vezano za ostale države učesnice (npr. jedno pitanje vezano za Ivanu Španović i jedno o Ivanu Meštroviću), ali je zato obilovalo pitanjima o Britaniji i bivšim britanskim kolonijama (kriket, britanske mere, američki fudbal, australijski muzičari, južnoafrički političari, indijski začini i sl.). Mislim da su pitanja koja se pojavljuju u srpskim i hrvatskim takmičenjima u kvizingu kvalitetnija i relevantnija od onoga što je viđeno u Zagrebu.
Meni lično se ne sviđa to što je događaj tako koncipiran da takmičenja traju od ujutro do kasno uveče. Iz tog razloga nismo videli ništa od znamenitosti Zagreba, što je svakako velika šteta. Čisto sumnjam da će Srbija imati ekipu sledeće godine ukoliko mesto održavanja bude npr. Lisabon, kao što se nezvanično pominje. Jednostavno nema smisla platiti put u Lisabon da bi se po ceo dan sedelo u zatvorenom, bez prilike da se vidi grad. Sve u svemu, bilo je to jedno lepo iskustvo, pre svega zbog druženja. Međutim, odnos cene i kvaliteta je slab, te smatram da nema smisla učestvovati ponovo osim ako mesto održavanja bude opet u komšiluku.

Нема коментара: