уторак, 28. новембар 2017.

INICIJATIVA



U cilju efikasnijeg rada i poslovanja Enigmatskog saveza Srbije, od strane Enigmatskog kluba „Niš“ iz Niša i Enigmatskog kluba „Bor“ iz Bora   p o k r e ć e     s e


I N I C I J A T I V A


za ukidanje pehara i medalja pri dodeli na raznim takmičenjima, a iz ekonomskih razloga

 - Umesto toga negovati dodelu nagrada u papirnatim obeležjima (npr. zlatna, srebrna i bronzana diploma, plakata, zahvalnica i sl.) takmičarima za postignute rezultate, tj. prvo, drugo i treće mesto!

 - Ušteđena novčana sredstva usmeriti za finansiranje enigmatskog izdavaštva na osnovu odobrenja Кomisije za izdavaštvo . 

 - Otvaranje računa kod trezora Narodne banke Srbije za namenska sredstava od sponzora radi  održavanja tradicionalnih Susreta enigmata Srbije i drugih odobrenih potreba.

 - Iznaći način da se autorski honorari koji se pribavljaju preko Saveza na račun  Vojvođanske banke elektronski (bez troškova) preusmere na tekuće račune autora, a po nalogu Saveza.
    Dosadađnja praksa da se ugovoreni honorar dele od slučaja do slučaja dovodi do sumnje manipulisanja sa honorarima.

S poštovanjem,
            Predsednici,
Niš i Bor, 28.11.2017.
Nikola ČD Pešić, sr i
    Кrsta Ivanov, sr  


Dostavljeno:
 - ESS, predsedniku
 - članicama Saveza
 - Sajt ESS

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da nećemo uštediti značajne pare ako ukinemo pehare i medalje. Jedan pehar košta desetak evra.

Naravno, da bi neka organizacija uspješno radila treba obezbijediti neki novac, a ono što je prikupljeno i nalazi se "na gomili" treba pametno trošiti. Većinu troškova i u Savezu i u klubovima snose sami učesnici (pojedinci) koji sami plaćaju i putne troškove i smještaj na Susretima. Ako Savez (i klubovi) neće obezbediti diplome, pehare i slične stvari, postavlja se pitanje zašto ne bismo ukinuli sva takmičenja jer bismo time značajno uštedili i na takmičarskim zadacima (štampanje košta).

Razumijem da je ovo dobronamjerna inicijativa, ali mislim ne bi bilo značajne uštede koja bi pomogla izdavačkoj djelatnosti.

Što se tiče druge inicijative (namenski račun) to je sasvim u redu, a to pitanje sam pokrenuo prije tri godine ali nismo odmakli od početka.
Postoje neki državni, pokrajinski, lokalni fondovi koji nude dosta novca za udruženja građana. Imam osjećaj da se ta činjenica ne uzima za ozbiljno, te nam izmiču neki konkursi koji kao da su napisani za nas (ESS). Izdavačka delatnost bi trebalo da se finansira na taj način.
(Samo treba napisati kvalitetan projekat i konkurisati. Ne mogu nas baš svaki put odbiti oni kojima se obraćamo).

Belirac је рекао...

Nema direktne veze s ovom objavom, ali ipak koristim priliku da obavijestim Krstu da sam njegov "Almanah" u nedjelju (26. XI.) predao Borisu Nazanskom.
Dana 14. XI. poslao sam na "Feniksovu" adresu primjerke "Almanaha" za Peru Galogažu i Valtera Kvalića. Pero mi je sutradan potvrdio da su primjerci stigli.
Kod mene su još uvijek primjerci za Iliju Ozdanovca i Josipa Dubrovića.

Krsta је рекао...

Jovo,
Hvala na obaveštenju.
Pozdrav Nedićima, neumornim putnicima.

Dejan Minić је рекао...

Ovo me baš asociralo na ministra prosvete koji je došao do ideje uvođenja uniformi u školama, a ˝ne primećuje˝ da je školstvo potpuno devastirano, položaj nastavnika katastrofalan, škole u stanju raspadanja, da su direktori samo partijski poltroni itd do beskraja.

Postoje sto stvari koje su sto puta bitnije u Savezu od ovoga (Mladen je o tome vrlo istinito pisao), tako da je ovo u ovom trenutno beznačajno i smešno. Izvinite na iskrenosti.

Belirac је рекао...

Pa nisu Nedići baš tako veliki putnici, ali ni ne sjede stalno kod kuće...

Nisam se sjetio da u nedjelju, 26. XI. 2017, kad smo se vidjeli s Nazanskijima, postavim ovakvu istinitu palindromnu dopunjaljku:

Danas Zagreb, a JUČE . . . . .!

mihajlo је рекао...

PEČUJ?

Belirac је рекао...

Odgovor je tačan. Dan ranije bio sam u Pečuju.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Vi ste stalno na putu.

R.Jovicic је рекао...

Na sastanku Predsedništva Udruženja enigmata "Vuk Karadžić", razmatrana je inicijativa Klubova iz Bora i Niša o ukidanju pehara i medalja, koji su dodeljivani takmičarima na susretima enigmata.
Prvo: Mislimo da su gore navedeni komentari (osim Slavka Bovana) nepotrebni na ovom mestu, jer nemaju nikakve sličnosti sa inicijativom. Naročito je glup komentar koji uporedjuje naše školstvo ca inicijativom.
Drugo: Predlažemo da se ukine davanje medalja a sve drugio da ostane isto.
Smatramo da ESS ima neka sredstva koja ostaju od povećane saradnje u nekoliko listova, da se deo sredstava nadokanadi učesnicima susreta za hotelske usluge.