недеља, 26. новембар 2017.

NOSTALGIJA (705)

Čvor broj 6, 01.02.1969.
(Prilog: Ilija Đurković)

7 коментара:

Dusan је рекао...

PRODANA NEVJESTA!

Luka је рекао...

Gorski kotar
Aleksandar Borodin
Čvor Bjelovar
Car i tesar
Dundo Maroje, Skup, Tirena, Mande
Majstori pjevači

Marjan
Cavalleria Rusticana
Miroslav Krleža, Ivo Andrić
Traviata, Verdi


Nedostaje, Sportski premet, metamorfoza i slovni rebus

IlijaO је рекао...

Sportska: DINAMO- JESENSKI PRVAK
Metamorfoza: PANTERA, RIS, JAGUAR, LAV, KURJAK = TIGAR

Радоја Рацановић је рекао...


Eee, kako je te 1969. sve izgledalo jednostavno i normalno. Prelijepi radovi – prava muzika riječi, i u postavkama i u rješenjima. Hvala ti, Ilija, na ovom prilogu!

P.S. Rebus će već neko riješiti, ako niko drugi, Ilija će sigurno. Bilo bi, međutim, zanimljivo vidjeti kako je autor metamorfozom od 6 došao do ovih 5 životinja; nadam se da će neko znati objasniti.

Радоја Рацановић је рекао...


Mada nisam u tom (angramističkom) fazonu, otkad se bavim enigmatikom znam za ovaj Boživranov angram DANAS PJEVA TENOR kao primjer idealnog anagrama; pohranio sam ga „u istu ladicu“ sa čuvenom palindromnom rečenicom ANA VOLI MILOVANA i slovnim rebusom PAR T IZA N. Tako je bilo godinama, dok im prije nepune 4 godine nisam dodao anagram Nenada Savića MOSKVI PRORUSKO TLO. Ne znam da li će, ali određena pisanja na ovom blogu u zadnjih mjesec dana mogla bi dovesti da u tu ladicu upadnu i po 1 angram Luke Pavičića, Nove Zekića i Jana Bažika (posvećeni Manastiru Simonopetra, Domanoviću i Puškinu).

Радоја Рацановић је рекао...


Brzo sam kucao pa izgleda nisam dovoljno jako po drugi put udario na tipku sa slovom a; tako je u riječi anagram u više navrata izostalo to slovo. Izvinjavam se.

Ilija Đurković је рекао...

Radoja, nema na čemu. Veliko mi je zadovoljstvo prelistavati stare časopise i podijeliti sa ostalima ovakve priloge! Treba se ovoga podsjetiti, šteta što nema više enigmata mlađe generacije koji bi učili iz ovakvih priloga.
Iz rješenja prepisujem odgonetku rebusa: ČUDAN UKOR (valjda je fraza: "Č" u danu ko "R").
I na ovom mjestu zahvaljujem velikodušnom Krsti Ivanovu koji mi je ustupio stara izdanja "Čvora".