субота, 25. фебруар 2017.

DIGNI RUKU, DIGNI OBADVE (1)



Eroteka (201)
Prvobitna namjera bila mi je da napišem običan (formalan) izvještaj sa današnje Skupštine ESS, ali nakon kafenisanja sa Najboljom od svih žena, shvatih da je bolje da to ide u formi „Eroteke“ jer bez doze humora, sprdnje, ironije i samoironije ovo se ne može prepričati. (Uzgred rečeno, Najbolja od svih žena, kada sam joj pomenuo prvu tačku dnevnog reda, uputila je tradicionalan pozdrav pojedincima).
Prvo ide uputstvo za upotrebu (za čitanje) – Iako je sve što slijedi napisano ležernim stilom (s pokušajima duhovitosti) sve činjenice koje navodim su vjerostojne, ali su svakako moje subjetivno viđenje. Pravi izvještaj sa svim relevantnim podacima biće objavljen na Sajtu ESS. Ja ću pisati ovako, pa kome se sviđa neka čita, a oni drugi neka preskoče (Danas sam se uvjerio da postoje i pojedinci  kojima  se ne smije kazati ništa drugo osim „Bravo!“, a da se ne uvrijede)
Dakle:
Zvoni sat u cik zore. Najbolja od svih žena, probuleknu me laktom pod rebra i kaže „Mmmmmm“ (To na ranojutarnjem jeziku znači: „Diži se, vrijeme je“). Skačem na noge lagane, hvatam se telefona da probudim predsjednika. S druge strane žice Zlatan nakon „dobro jutro!“ kaže: „Ne valja! Cijelu noć nisam spavao. Povraćam, ne znam koji mi je očin...Moraćeš sam, baš mi krivo. Pozdravi društvo“. Još malo razgovaramo, poželih mu brz oporavak, te nastavljam sa spremanjem za put. Za to vrijeme vrijedna i sada već sasvim budna domaćica, iznosi da se nešto gricne i srkne pred put. „Prvo fruštuk, ondak na put“, kaže stara tibetanska mudrost koje se valja držati.
Natovarih se ko magarac (Zamalo ne rekoh „kikindski magarac“, kao što to ima običaj da kaže jedan naš književnik. Da, onaj književnik koji će ubuduće umjesto te sintagme koristiti manje poetičan, ali takođe efikasan pojam „kikindski konj“ jer ima odgovarajuće samoglasnike). Nosim torbu i kesetinu punu raznog EKK materijala koji valja predati onima sa spiska učesnika u akciji „Zaštićene vrste“. Prijatna vožnja busom prođe za tili čas, a na stanici čeka Migo. Ispozdravljasmo se i pravac „Mažestik“ gdje nas čeka Krsta na kafici. Malo se okrijepismo, progovorismo pokoju, i onda pravac mjesto susreta. Stižemo, a u sali već dvadesetak ljudi. Za glavnim stolom, glavni članovi ESS, a dalje od prvih redova nadalje, po hijerarhiji ili po redu pristizanja. Uzviknuh sa vrata, a dolazeći do sredine sale: „Pozdrav svima!“, a onda kako vidjeh da su prvi redovi popunjeni, curiknuh se do trećeg reda otpozadi i odmah počeh da u EKK kese pakujem poklončiće za one kojima je to namijenjeno i odmah to dijelim. Kasnije se ispostavilo da ono moje „Pozdrav svima“ velika greška. Naime, kasnije mi Željko Dimović prigovori zašto nisam došao do njega i pozdravio ga. Kada trezveno zarmislim, pa možda je i greška. Da sam došao do njega i raširio ruke i uzviknuo „Đe si Žeco, kućo stara!“ vjerovatno ne bi onoliko visoko digao ruku na pitanje: „Ko je za to da se isključi Slavko iz ESS?“. Ili, pak, da sam došao i rukovao s njim, vjerovatno bi skočio na početku sjedinice i uzviknjuo: „Brzo cepajte onaj dopis koji smo spontano sročili i u kojem tvrdimo da je Slavko rušitelj Saveza. Užasno sam se prevario, on je baš fin“.
Šta ću, griješan sam! Nisam došao da se specijalno pozdravim ni s njim ni sa još nekolicinom.Pih, kako se ne sjetih: „Baš je dobro što na vašim druženjima ispirate usta sa mnom, samo nastavite tako. To je baš kul. Hajde da se izljubimo. Izvinjavam se što vam nanosim duševnu patnju time što ponešto radim, što EKK ima pokoju akciju i što TIO povremeno posjeti pokoji čitalac“. Da sam tako postupio, sigurno bi bile izbjegnute peripetije koje slijede. Sigurno!
Ali, šta je tu je...počinje Skupštine. Prijatno sam iznenađen (zaista, bez erotekizma)  brojem prisutnih. Kažu 41. Mislim da je to rekord za Skupštine ESS. Došli su i neki kojih nije bilo godinama, ali i neka totalno nova lica. Iz EKK nas dvojica (Migo i ja). Šta bi od one EKK „glasačke mašine“, zabezeknuto se pitaš, dragi čitaoče i pratioče „istinitih tvrdnji“ iznesenih na prethodnim okupljanjima. (Mogući odgovori: a) u kvaru; b) nije je ni bilo jer članovi EKK imaju druge prioritete – enigmatska druženja)

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Molim sve koji su mi poslali priloge za TIO da se malo strpe. Stiglo je danas oko 40 priloga, ali neću stići da vam odgovorim. Ništa ne brinite biće objavljeno onda kada treba.