петак, 17. фебруар 2017.

IPAK SKUPŠTINA ESS



На основу члана 19. став 3, 4, 5, 6 и 10, члана 28. тачка 3 Статута ЕСС сазивам
Изборну скупштину Енигматског савеза Србије

Седница скупштине ће се одржати на Загонетну суботу, 25. фебруара 2017. године  са почетком у 11.00 часова, у просторијама Шаховског савеза Србије у Београду, ул. Нушићева 25/II.

Предложени дневни ред:

1. Утврђивање Дневног реда
2. Утврђивање састава скупштине и кворума за рад
3. Избор радних тела скупштине:
-  радног председништва
-  записничара
-  оверивача записника
-  изборне комисије (три члана)
4. Извештај о раду Председништва ЕСС у периоду 12.3.2016 - 25.2.2017. године
5. Извештај о завршном рачуну за 2016.годину
6. Дискусије
7. Усвајање Извештаја о раду Председништва и Извештаја о завршном рачуну

- пауза –

8. Изјашњавање скупштине о одлукама председништва
9. Избор председништва ЕСС (11 чланова)
10. Избор председника и потпредседника ЕСС
11 Доношење Одлуке о висини и начину измиривања чланарине за 2017. годину
12. Додела признања и награда
13. Припреме за 17. Сусрете енигмата Србије
14. Остале активности

Позивају се чланови ЕСС да узму учешћа у раду скупштине.
У Крагујевцу 16.2.2017.године
Председништво Енигматског савеза Србије
Председник
Александар Јанковић

18 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Odmah najavljujem zvaničan protest EKK jer Skupština nije zakazana u skladu sa Statutom (najmanje 15 dana ranije). Očekuje se od nas da u roku od 7 dana predložimo dva člana za Predsedništvo ESS. Nismo mi neobavezna skupina koja za kafanskim stolom donosi važne odluke. Kako mislite da u narednih nekoliko dana predložimo naše predstavnike? Tako što ćemo, bez konsultacija sa članstvom, "izbaciti" dva imena?!

Aco Janković је рекао...



О изборима у ЕСС



За кворум скупштине потребно је 30 присутних чланова ЕСС, који су најмање 30 дана пре скупштине били чланови ЕСС.

На дан 31.12.2016. било је 109 чланова савеза, стим да су у ЕК Пирамида (као матични) у овој години прешли: Мирослав Цветковић из ЕК Ниш, Милутин Тепшић из ЕД Ђорђе Натошевић и Р. Бесничанин из ЕК Кикинда. (За њих је већ уплаћена чланарина савезу за 2017. у ЕК Пирамида.) Овај детаљ не мења ништа у изборима, осим ако их ЕК Пирамида не буде предложила за неку од функција као своје чланове. И друга промена у односу на 31.12.2016 је што је за 2017. чланарину уплатила и Славица Бабић из ЕК Ваљево, па треба и њу рачунати као 110. члана.

Потребно је изабрати ново председништво од 11 чланова, при чему 10 чланова председништва долази из 10 клубова и секција, а једног члана даје група чланова која није ни у једном клубу. Гласа се ''клуб по клуб'':

- клуб (секција) предлаже двојицу кандидата за члана председништва, кандидат који буде имао више гласова бива члан председништва, а други његова замена. Клуб који предложи само једног кандидата, остаје без његове замене у председништву. Овде може да се јави проблем избора једанаестог члана, јер је у тој групи само Јова Вуковић.

Скупштина бира председника и потпредседника савеза. Зато је потребно да се пре скупштине кандидати за председника јавно прихвате кандидатуре, како би се то саопштило скупштини и они прво ушли у председништво, па да се гласа за председника и потпредседника из изабраних чланова председништва. Кандидата за председника може бити од два до једанаест.

Секретара бира председништво из својих редова, али и за ту функцију треба унапред да се неко сложи.

Потребно је изабрати по три члана Надзорног одбора и Суда части.



Осим избора, остало је да се скупштина изјасни о две одлуке председништва (са одобравам – не одобравам) на које су упућене жалбе председништву, а оно их није уважило већ потврдило своје одлуке.



17.2.2017.г. Поздрав, А. Јанковић, председник ЕСС

Slavko Bovan је рекао...

Sve se ovo moglo izbjeći i skupština je mogla biti pripremljena kako treba da se iko osvrnuo na naše apele koje upućujemo već 4 mjeseca (najmanje).

Slavko Bovan је рекао...

Члан 19.
Скупштина је највиши орган Савеза.

Скупштину чине сви чланови Савеза.

Право учешћа у раду и одлучивању Скупштине имају сви чланови којима је признато чланство најмање тридесет дана пре одржавања седнице Скупштине.

Скупштина може бити изборна, редовна и ванредна.

Изборна Скупштина одржава се сваке четврте године.

Изборна скупштина може да ради и одлучује ако је присутно најмање 30 чланова.

Редовна скупштина се одржава једном годишње.

Редовна скупштина може да ради и одлучује ако је присутно најмање 25 чланова.

Одлуку о сазивању Скупштине Савеза доноси Председништво Савеза.

Изборна и редовна Скупштина се сазивају најмање 15 дана пре заседања, јавном објавом на сајту ЕСС, и слањем позива свим клубовима и секцијама.

Slavko Bovan је рекао...

Jutros smo Zlatan i ja pretresli ovo problematiku i usaglasili stavove. Vanju (podpredsednika EKK) ću konsultovati popodne (Sada je zauzet).

Slavko Bovan је рекао...

Takođe, podsavlja se pitanje da li ima neki kandidat za predsednika ESS, ili će nam se njegovo ime servirati kao "gotova stvar" u subotu nakon pauze?!

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Migo је рекао...

Slavko je, po meni, potpuno u pravu i on se buni u ime svih nas koji slično razmišljamo. Zamolio bih Anonimnog da se potpiše - reda radi.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Migo. Taman sam pomislio da treba ponovo pročitam Don Kihota i onaj dio o borbi sa vjetrenjačama.

Što se tiče anonimnih komentatora/šaljivdžija/provokatora - Pun ih je internet. To su oni isti hrabri "imaoci vlastitog mišljenja" koji (po pravilu) na našim Skupštinama oborenih glava odslušaju diskusiju i dignu ruku onako kako je "u interesu enigmatike". (Čast izuzecima!)

Slavko Bovan је рекао...

Popodne je i Vanja iznio svoja zapažanja na dopis koji je spreman za ESS. Dakle, predsedništvo EKK je jednoglasno odlučilo da se dopis uputi u usaglašenom tekstu.
U toku je anketa među članstvom da li treba pismo javno objaviti ili ne. Trenutno stanje je 4:3 za objavljivanje (Ne računajući članove Predsedništva).
Vanja zbog ranije preuzetih obaveza neće moći da ide u subotu u BG (ako se nešto ne izmijeni). Zlatan i ja dolazimo (planiramo da dođemo).

Mandrak је рекао...

Kao nezavisni posmatrač i nečlan saveza (ali član EKK - a koji brine o interesima kluba), slažem se sa sekretarom Bovanom.
Ali... mandat aktuelnog tzv. predsednika je ionako obeležen dezorganizacijom i muljanjem, tako da je ovaj i ovakav saziv u skladu sa politikom aktuelnog ESS - a.

Moj predlog se odnosi na tačke 9 i 10. Naime, bilo bi dobro formirati jednu "vanstranačku" komisiju koja će testirati kandidate. Valjalo bi: a) izmeriti im reflekse, b) proveriti da li znaju azbuku i tablicu množenja, c) analizirati njihove pojedinačne doprinose enigmatici, i d) zahtevati od svakoga da se pismeno izjasni o motivima, ciljevima i namerama.
Što se kandidata za predsednika tiče (Tačka 10), ispitivanje bi moralo da bude još ozbiljnije. Na primer, vrlo je važno imati orijentacioni uvid u najopštije sposobnosti (pre svih organizacione), a onda i uvid u moralne vrednosti lica koje želi da bude predsednik, da se opet ne bi dogodilo da - slikovito - od nekoga ko je bitku video samo u crtanom filmu očekujemo tj. očekujete da bude hrabri vojskovođa. Dakle, koliko god bilo teško naći 5 ili 7 entuzijasta koji žele da preuzmu funkciju - to je samo po sebi nedovoljno (i ja želim da vozim helikopter, ali ne umem). Mnogo je bitnije naći nekoga ko je osvedočeno sposoban, makar i nemao ludu želju za pilotiranjem.

Te dve stvari gledajte da odradite kako valja, a ovo pod 12 može da ostane i za neku drugu priliku (kakve crne nagrade? šta priznajete jedni drugima i za šta se nagrađujete?) I obavezno malo prodiskutujte o funkciji saveza kad utanačite detalje o članarini (čisto da se zna čemu ta članarina služi), jer je praksa pokazala da dobar broj lica dolazi na te skupove samo da protegne krake, da se malko podruži i čalabrcne (i eventualno primi nagradu ni za šta). Mnogo je bitno razlučiti funkcije Penzionerskog i Enigmatskog saveza, a tu stavku po značaju prati i razlučivanje enigmatskih i antienigmatskih ciljeva. Kad sve to razlučite, eto koraka napred.

Анониман је рекао...

Ako se po jutru dan poznaje; u subotu 25. februara, "zagonetna subota" teško da će biti i spomenuta, a neki namjeravaju baš zbog nje doći.!? Te, skupština ESS na, ili u "Zagonetnu subotu", ili na "Susrete enigmata", ili kad je već sve to bivalo... Nego, poštovana gospodo, ako je ESS tako značajno udruženje građana, a Skupština ESS događaj za koji se moraju ispoštovati sve pravne norme, tačnije formalnosti, kakve ni najzvučnija udruženja na planetarnom nivou ne poznaju, organizujte Skupštinu za svoj groš, radite na njoj šta hoćete, obraćajte se jedni drugima kako želite, ali nemojte više iskrenim ljubiteljima enigmatike da "ogađujete" njihov hobi, ili na naš jezik prevedeno; njihovu ljubav, zbog čega neki ozbiljno razmišljaju da napuste ovu, do zla boga zagađenu okolinu i nastave kako su i počeli: U tišini svoje skromne sobe, gdje, u mom slučaju, taj mir može narušiti samo BABA, ali na to sam već oguglao.
Novo Zekić

Slavko Bovan је рекао...

Novo, prijatelju, sve bih se s tobom složio, i ne bi mi smetalo ni da je poziv za skupštinu došao u petak, 24.02. da nije nekih činjenica:
- Piše da se raspisuje 15 dana ranije, znalo se kada je Zagonetna subota i nije bilo nikakve smetnje da se prije godinu dana, prije 6 mjeseci, prije 3 mjeseca, prije mjesec dana ili prije 7 dana pošalje poziv. Tako isto nije bitno bilo to što nije bilo kvoruma na prošloj izbornoj skupštini, tako isto neće biti problem ako ne bude kvoruma ni na ovoj.
- Već 4-5 mjeseci (kao sekretar ozbiljnog kluba) tražim od rukovodstva ESS kaže samo "A", a od Čačka nema ni traga ni glasa, a onda poziv u pet do 12. Ako tebi ne smeta u tišini tvoje sobe, meni smeta. To se u kulturnom svijetu zove "poštovanje drugoga". Ako se nekom nadležnom javim službenim pismom, red je kazati makar "Tamo se!"
- Novoizabrano rukovodstvo se zaklelo da će raditi po pe-esu, a onda svaki čas krši vlastite odluke.
- Ako se nećemo držati forme, hajde da se držimo suštine. Ko će biti predsjednik i kako ćemo ga izglasati? Tako što ćemo kazati: "Daj bilo koga...nema veze kako...nema veze što ima 4 i po glasa...
Naiskrenije mislim da se to ne radi tako, pa makar svi smatrali da blebećem i bunim se bez veze.

Dejan Minić је рекао...

Ja sam član EKK, ali ne i saveza.

Savez sa nesposobnim predsednikom preko koga mogu razne interesne sitne duše da rade šta god hoće, što se mene tiče, i ne mora da postoji. Enigmatika može da se neguje i samo preko klubova i(li) aktivnosti pojedinaca.

Slavko Bovan је рекао...

Danas otišao dopis EKK na adresu ESS i u dopisu i ovaj pasus:

Tакође, изражавамо протест због сталног протурања тезе да је ЕКК против ЕСС, и да радимо на разбијању Савеза. Истина је управо супротна – Наш клуб својим добрим радом и принципијелним ставом жели да да значајан допринес добром раду у ЕСС.
Од руководства ЕСС очекујемо да има исти однос према свим клубовима, те да се држимо једног од основних принципа – јавности у раду.

Slavko Bovan је рекао...

Dužan sam i jedno izvinjenje.
Naime, imao sam namjeru da dopis pošaljem članovima Predsedništva ESS, pa sam koristio opciju "Odgovori svima" na poruku koja mi je stigla od Ace Jankovića. Nisam obratio pažnju da je na spisku više enigmata (i oni koji nisu članovi predsedništva).
Ne škodi što je i njima stiglo pismo EKK, ali nisam imao namjeru da svima pišem i "opterećujem" ih službenom prepiskom. (Stoga sam i odustao od javne objave na blogu)
Izvinjavam se svima kojima je stigla današnja poruka od mene, a nisu članovi predsedništva ESS.

Анониман је рекао...

Slavko, tri dana nisam bio pri kompjuteru, pa ti nisam mogao odgovoriti. Ne pričaš ti "svašta"; nadam se da ni ja nisam rekao svašta, a valjda i neću. Ono što je mene iritiralo je: gubljenje silnog vremena i energije na nešto što već godinama ne daje nikakve rezultate.U Statutu ESS ima štošta. Ima nekih stvari koje su tu ugurane po sistemu: vidila žaba..., a ne mogu biti od koristi, prije na štetu. Stvar je u tome što taj naš zakonik prepisujemo ko zna odakle i zapravo nema racionalnog suda ni pristupa, pa ni najelementarnijeg razmišljanja o tome da li je nešto primjenjivo ili ne. Nisam ni ja razmišljao ni o Statutu ni o nekim njegovim "pretpostavkama", dok nisam bio "žrtva" nečijeg prijedloga za promovisanje u nekakvog predsjednika nekakvog Suda časti. Onda jednom dobijem "tužbu" na 40 (četrdeset) strana materijala i eksplicitnim zahtjevom da ovaj "organ" isključi tuženog iz ESS. Nakon što sam se kao ateista više puta prekrstio, konsultovao sam ostala dva člana, dobio njihovu saglasnost i odgovorio tužitelju. To je sve što sam uradio: Problem je u onom šta nisam uradio, ni ja ni taj nesretni Sud. U ESS već duže vrijeme događaju se nedopustive stvari; pravo uniženje svih etičkih kodeksa, u odnosima i konverzaciji među članovima ESS. Sud nije reagovao, a morao je. Zašto? Procijenio sam da bi to bilo samo doljevanje ulja na vatru, a onda, zarad mira u kući, ko zna ko bi bio krajnji "krivac" za sve loše u Savezu. Zato, već sada prtedlažem, mada ovo nije mjesto za to, da se malo ozbiljnije razmisli o smislu postojanja ovakvog "organa" u ESS. I naravno da se biraju članovi bez mog skromnog učešća.
Novo Zekić