четвртак, 2. фебруар 2017.

REŠADOVA UKRŠTENICA

Enigma 01.02.2017.
Piše: Momir Vučenović
Šaljem Rešadovu ukrštenicu koja je objavljena u ENIGMI, broj 2413. od 1.februara 2017.god, sa belinom 8 x 9. Još jedno BRAVO za Rešada.

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo nije rđavo.
Nije uopšte rđavo!

Slavko Bovan је рекао...

Svojeručno sam rješavao, pa postoji mogućnost da sam koje slovo omašio.
Bravo za Rešada.

Анониман је рекао...

Moje čestitke druže. Naročito mi se sviđa zadnji vodoravni pojam; naziv mog rodnog kraja.
Novo Zekić

Mandrak је рекао...

Svaka čast. Lepa i vrlo čista belina (pa i ovaj kontradatum ne kvari utisak, deluje logično).

Mandrak је рекао...

Astrik, Slavko. :)

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitka Rešadu na rijetkom dostignuću!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Moje čestitke također. Sigurno postoji, ali ja ne znam što je ATIKONAK

Slavko Bovan је рекао...

Da, Mladene, očigledno!(Dobro je ako je to samo jedno polje pogrešno upisano jer sam ovo pisao u momentu dok sam radio još dva posla).

Ipak, ovo je trebalo hitro objaviti. Juče ne stigoh sam da skeniram stranu.

Belirac је рекао...

Atikonak Lake

Rešad Besničanin је рекао...

Hvala drugari, ovo sam napravio pre pola godine (sa njom sam poslao još jednu sa belinom 6x12). Ovu megaukrštenicu sam naslovio sa "Britanska kantautorka" i to ne bez razloga - TANITA je krasila gotovo sve moje najveće beline, posebno one dimenzija 6x12.
Verovatno zbog uštede prostora neki su opisi skraćeni (svi pojmovi se mogu naći preko interneta!) pa ih dajem onako kako sam ih ja opisao:
KONTRADATUM - Lažni datum na dokumentu u špijunaži.
MARIJA NOVAKOVSKA - Poljska manekenka (misica Poljske 2009)
SVETI MAKARIJE KORINTSKI - Svetogorski monah iz 19.veka (inspirator Koljivarskog pokreta).

Zapravo. očigledno da je ovde bila osnovna belina 8x8 koja je sticajem srećnih okolnosti proširena u donjem delu sa pojmom KRIVA RIJEKA pa je samo trebalo naći nekog MAKARIJA sa K guglanjem na internetu!

Mandrak је рекао...

Post o Taniti Tikaram nikada nisam dovršio, te ga nisam ni objavio, a započet je... ne pamtim kada. :)

Nešto drugo htedoh reći, a tiče se "čistoće": u tim novinama gde je ova rad objavljen, najveći broj ukrštenica sa krupnim belinama (od osnivcanja do danas) verovatno je objavio aktuelni tzv. urednik enigmatike. On već decenijama svaki dan sve u šesnaest centrira 8 x 8, 8 x 9, 9 k 9, 10 x 10, i sve moguće i nemoguće dimenzije. Ali... u životu još nije napravio ni jednu jedinu čistu belinu, bez izmišljotina i konstruisanja. Kad bi mu se zabranilo da a) koristi više od 3 glagola po belini, b) da ne izvodi imenice od nesvršenih glagola (tipa: oneraspoloživanost, razmrdavanost isl)., c) da ne izmišlja ljude (jer svaka slučajna kombinacija imena i prezimena kod njega lako može da postane glumac, pisac, planinar ili bilo šta, a svaki besmisleni niz slova može da "oživi" kao grčki vaterpolistae ili finski skijaš), d) da ne prekrštava postojeće ljude (npr: šahistkinja Javahišvili kod njega bez pardona postaje Javihašvali ili tako nešto) i, naravno, da o'ladi sa konstruisanjem, on najverovatnije ne bi mogao da napravi ni kasvetnu belinu 5 x 5.
To "kasvetnu" bi značilo: onu koja se može objaviti u nekim ozbiljnim novinama.

Ova Rešadova kombinacija je možda malo školska, strukturalno krajnje uprošćena (sve monotono, povratni glagoli dole desno, -acija sa - acijom, u poslednjem redu nizovi sa grupom - arija/e - itd.), ali kao takva jeste dobar primer za čistotu. Školski primer. Mislim da jedino takve beline služe svrsi, tj. imaju antologijsku vrednost, i sve ostalo su samo pokušaji (i karikiranje kombinatorike). Realno i kroz osnovni smisao ukrštenih reči gledano, ne znam čemu služi jedna paraderska kombinacija ako je neispravna (na tom mestu bi u novinama mogla da izađe i ukrštenica Mileta Budića ili Jankovića, dođe mu na isto, jer ako se sastav nema po čemu dobrom zapamtiti, zar je važno da li je sa belinom ili bez nje?!)

A što se tiče tih pojmova koji su, kako autor kaže, nađeni na internetu, opet imamo na delu školski primer ispravne upotrebe elektronskih informacija.