среда, 22. фебруар 2017.

ZRNCA (1447)



13 коментара:

Zdenko је рекао...

GRAŠEVINA

Радоја Рацановић је рекао...


Kako god okrenem, rješenje ove zagonetke je PASULJ - PAHULJA. Međutim, ako je tako, ne radi se o sibilarki.

Ukoliko se ovo potvrdi kao tačno rješenje, napisaću opširniji komentar.

Slavko Bovan је рекао...

Da, Radoja. Mislim da bi tvoj komentar bio dobar za sve (i autora, i urednika koji je ovo ipak objavio, ali i za ostale čitaoce)

IlijaO је рекао...

Očekujem ispriku "urednika koji je ovo ipak objavio" kao sibilarku! Jer, ovo je zapravo, jedno veliko ništa, a provedoh cijelo popodne u razmišljanju.O duševnim bolima, neću...
Ili, pak, neka nova umotvorina. A najbolje da reagira tvorac.
Šalu na stranu, bilo bi dobro podrobnije objašnjenje: o čemu se radi, koje je rješenje i što je to autor zamislio!

Milan Žarkovački је рекао...

Žao mi je, vidim da nisam dobro razumeo šta je sibilarka, pa sam poslao loš rad.

Slavko Bovan је рекао...

Izvinjavam se, ispričavam se i pardoniram.

Радоја Рацановић је рекао...


Želim prvo zahvaliti kolegi Milanu što je uopšte razmišljao o ovoj zagonetki i pokušao je sastaviti. I nije ovo prva greška koja se desila u vezi sa njenim sastavljanjem. Ova je, čini mi se, dobrodošla da „utvrdimo gradivo“.

Otpočetka je bilo jasno da su pravila sastavljanja ove mnogo komplikovanija od pravila drugih sitnih zagonetki i postojala je bojazan da ona uopšte ne zaživi upravo iz tog razloga. Zahvaljujući angažovanju nekoliko kolega, a njihov broj više nije mali: Mirka, Ilija, Luka, Boris, Dragiša, Nedjeljko i Slavko, to se nije desilo.

Zdenko je bio na dobrom tragu zato što rješenje koje je on ponudio sadrži glasovnu promjenu ŠTO JE KLJUČNO kod ove zagonetke. Doduše, kod Zdenkovog rješenja ne radi se o sibilarizaciji već palatalizaciji, ali već smo raniji utvrdili da su palatalka i sibilarka u suštini ista zagonetka, a njihove smo nazive razdvojili iz gramatičkih razloga i da ne bismo zbunjivali rješavače.

Milanova zagonetka ne sadrži nijednu glasovnu promjenu, ona je u suštini kombinacija mijenjaljke i paragoge (na riječ PASULJ dodano je slovo A te izvršena promjena S u H).

Palatalka i sibilarka su ili uzastopna dvostruka mijenjaljka ili kombinacija mijenjaljke i paragoge (što imamo u ovom primjeru), ali uz primjenu pravila tačno određenih glasovnih promjena (čega nema u ovom primjeru).

Mene je ovdje dodatno zbunjivalo što u postavci ove zagonetke postoje čak dvije riječi (SNEG i GRAH), to je očigledno i Zdenko primjetio, na koje su se mogla primjeniti pravila sibilarizacije, ali se nije dobijalo poznato i smisleno rješenje (ono bi ovdje počinjalo sa SNEZI- ili GRASI-).

Branko је рекао...

Iskreno govoreći, meni ovo liči na anagram s rješenjem ODRPAN!


Branko

Zdenko је рекао...

PRDNO, A?
DRAPNO!

Milan Žarkovački је рекао...

Slažem se, Branko i Zdenko. :-) Ovi vaši (u velikoj meri istiniti) anagrami mi umanjuju neugodan utisak zbog greške koju sam napravio, nadam se da ga umanjuju i rešavačima.

Branko је рекао...

Milane, ne sekiraj se...sve je to igra, ja to osobno ne smatram nikakvom greškom!!!

Pozdrav,
Branko

Zdenko је рекао...

Milane, ova moja dva anagrama odnose se na spomenuti prebranac :)

Slavko Bovan је рекао...

Za neke buduće čitaoce, valja napomenuti da je ovdje skinuta prethodna zagonetka jer je imala manu, a ubačena je sličica "pardoniranja". Komentari nisu izbrisani, prije svega zbog korisnog Radojinog osvrta.