понедељак, 28. јун 2021.

ACTA AENIGMATICA (169)

Izložba za 20. obljetnicu ZD Čvor

Piše: Stjepan Horvat

Već sam pisao o prigodnim enigmatskim izložbama, koje su, često, bile i sastavni dio programa rada pojedinih enigmatskih klubova. Bilo je tu izložbi radova članova tih klubova, fotografija s pojedinih natjecanja, časopisa u kojima su članovi surađivali, pa do izložbi na kojima je svoje zagonetačko umijeće prikazivao pojedini autor povodom obljetnice enigmatske aktivnosti dotičnog autora.

Zagonetačko društvo Čvor je organiziralo više izložbi, posebno u vrijeme okruglih obljetnica djelovanja društva, pa je tako u Bjelovaru 21. svibnja 1988. godine, povodom dvadesete obljetnica društva, održana svečana skupština popraćena i izložbom fotografija. Priređeni su posebni kartonski panoi i na svakom od njih tematski su bile aranžirane fotografije iz bogate fotoriznice društva. Više od stotinu fotografija, snimljenih raznim prigodama vezanih uz zagonetačke aktivnosti ZD Čvor u tadašnjoj državi, pa i u nekim stranim državama, našle su svoje mjesto na tim panoima. Nedavno sam pronašao te kartonske panoe, no na žalost, zahvaljujući lošem skladištenju, veći dio je propao, fotografije su otpale i zagubile se. Ostali su samo potpisi pod fotografijama, kao svjedoci jednog vremena iz povijesti djelovanja Zagonetačkog društva Čvor.

Donosim preslik dva izložbena kartona (na jednom nedostaje jedna fotografija) posvećena druženjima enigmata širom bivše države i natjecanju Međunarodni križaljkaški maraton, na kojemu su ekipe ZD Čvor nekoliko puta sastavile najdužu križaljku na svijetu (sastavljenu po točno utvrđenim pravilima). Pojedine su fotografije na panoima oštećene, no ipak neke su tu po prvi puta objavljene.


1 коментар:

Belirac је рекао...

Da li je neko od nas bio na toj izložbi?