понедељак, 28. јун 2021.

ČITULJA IZ "POLITIKE"

 

У кући Петровића данас догорева свећа, а сенка великог човека
поиграва се над кандилом и породичном иконом Светих Врача

Разиграна душа представила се Господу.

Наш безмерно вољени муж, отац и деда, храбро је прихватио
своју вечност.

Сахрана ће се обавити у суботу 26. 6. 2021. у 13 часова на
Топчидерском гробљу у Београду.

Поносни на њега, ишчекујући наредни сусрет са њим остају:
          супруга Јелена, син Владимир, ћерка Катарина,
            унуци Андрија, Вера и Зора, као и зет Никола

6 коментара:

Belirac је рекао...

Vječnaja pamjat!

Радоја Рацановић је рекао...


Да, био је стручна и енигматска величина. Некрунисани краља српске енигматике. Сујетан попут већине доктора, својим је енигматским остварењима увијек ишао испред других и испред времена у коме је стварао чиме је себи, хтио то ко признати или не, обезбиједио мјесто број 1. у енигматици цјелокупног југословенског простора.

Свакако ће остати познатији у енигматским него у медицинским круговима иако је, као хирург и анестезиолог те доктор медицинских наука, изградио завидну професионалну каријеру у иностранству шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека. Радио је у Паризу, Бордоу, Фрибуру, Лондону и Стокхолму. Докторску каријеру је завршио као шеф Универзитетске клинике у Лозани и вратио се у Београд 1979. потпуно се посветивши енигматици. Објавио је више хиљада изванредних загонетка, већином укрштеница и магичних ликова. Многе од њих имају антологијску вриједност. У првој фази свога стваралаштва, педесетих година XX вијека, креирао је многе новитете и поставио бројне рекорде – незамисливе за то вријеме - који су деценијама касније тешко достизани и надмашивани.

Нека му Господ подари рајско насеље у царству небеском, а његовим најмилијим утјеху!

Анониман је рекао...


На више сајтова објављен је ИН МЕМОРИАМ поводом Бокијеве смрти.
Сахрани су присуствовали Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА и Томислав ВУКАДИНОВИЋ а посмртни говор је одржао син др Владимир ПЕТРОВИЋ.
Имао са ту част да сам вероватно последњи енигмата који га је посетио пре пар месеци уручивши му писмо Јована ВУКОВИЋА и књиге о њему "ЧУДЕСНИ ЕНИГМАТСКИ СВЕТ БОШКА ПЕТРОВИЋА" (у два дела), најновију "Новости енигму", "Весник", Горданину књигу "Поетске басне" и књигу о Љубану Дракулићу.
Скоро двочасовни разговор је прохујао али се осећало да је Боки болестан и да нема више ону енергију какву смо у њему раније видели.
Нека му је вечна слава и хвала му.
Искрено саучешће породици!

Влашар

Mandrak је рекао...

Nadam se da će "kreativni" tim Enigme umeti da napravi dostojan In memoriam na 2-3 strane.

Бранислав Никић је рекао...

Pokoj mu duši i nek mu je večna slava! Imao sam veliku čast da ga upoznam i čak da me primi u svoj dom. Bio sam mladi saradnik-početnik enigmatskog lista Mozaik, koji je on jedno vreme uređivao. Njegovi saveti su mi mnogo pomogli u početku bavljenja enigmatikom.

Драгослав Росић је рекао...

Вечна му слава! Славу је стекао и као енигмата и као доктор, Драго ми је да сам га лично упознао 80-тих док је био један од уредника часописа МОЗАИК. Био је велики господин и пре свега сјајан човек. Хвала му за све што је дао српској енигматици!