петак, 18. јун 2021.

PODATAK VIŠE

Skandi Feniks 1144, 15.06.2021.

14 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

ANA - voli MILOVANA

Belirac је рекао...

Da, bilo bi bolje da smo Anu opisali sa "voli Milovana".

Slavko Bovan је рекао...

Nije mi bila želja da napišem bolji opis, već da se uklopim u ovu zanimljivu priču o opisima.

Slavko Bovan је рекао...

STOG - mjesto gdje se ne traži igla.

Slavko Bovan је рекао...

ITAKA - otok na koji su išli Penelopini prosci.

Belirac је рекао...

Cilj Žarkovićevog članka je i bio da podstakne naše opisivače da usvoje nešto od onoga što se radi u Francuskoj.
Kad se sljedeći put javi telefonom, pitaću Zdravka da li se u Francuskoj još uvije tako radi.

Željko Jozić је рекао...

Opis za RAJKO-ime urednika u "Feniksu" koji će ovakvu križaljku odložiti u koš.
Šalu nastranu, ovakvi opisi bi se baš svidjeli mnogim rješavačima.

Belirac је рекао...

Križaljke s ovakvim opisima mogle bi se objavljivati kao tematske, tj. da tako opisani pojmovi budu označeni kao da su tematski.

Hajro је рекао...

Super zanimljiva tema, postepeno uvođenje (to već imamo, rado bih vidio više) je dobar put. Teško je mijenjati navike, rizično bi bilo nametati rješavačima koji su navikli na klasiku... Pravi sastavljački i autorski izazov je napraviti i ponuditi križaljku koja ima sve pojmove opisane na ovaj način (Vlado je to imao). Rješavao sam taj rad i bilo je zanimljivo, no nisam se mogao sjetiti nekih lakih stvari... vremenom bi bilo bolje. Važno bi bilo nuditi ovo u naglašeno pitkim križaljkama i sveprisutnošću ovakvih opisa uvesti rješavača u "drugi svijet" na toj strani. Slična je priča sa nezopisnim radovima, posebni kriteriji za autora, zahtjevno ali i izazovno za rješavača... Amerikanci su ovo digli na nivo meni nedostižan, sin je prilično uspješan.

Belirac је рекао...

Hajro: "Pravi sastavljački i autorski izazov je napraviti i ponuditi križaljku koja ima sve pojmove opisane na ovaj način (Vlado je to imao)."
Ne sjećam se da sam vidio takve Kutnjakove križaljke, a on i inače sastavlja vrlo pitko, vrlo ugodno za rješavače.

Željko Jozić је рекао...

U razgovoru s rješavačima u Osijeku nekoliko njih je reklo nešto kao: "Ma dobro je sve to, samo malo ste previše šablonizirani, nema svježine u tim vašim novinama...". Slijedom toga, trebalo bi POSTEPENO uvoditi novine u sadržaju, a ovakva križaljka je upravo to - svježa i pitka, a opet samo križaljka.
Ne bi smjelo biti previše ovako opisanih križaljki jer su urednici ionako previše zatrpani poslom da bi radili dodatne ispravke predloženih opisa sastavljača.
P.S. Otud onaj hipotetski opis za RAJKA iz moga ranijeg teksta.

Hajro је рекао...

Jovane, nisam siguran je li mi Vlado to poslao da testiram ili je i objavljeno. O Vladinom autorskom i uredničkom radu samo najbolje..., a savršen je i suvozač.

Željko, dobri su ti tvoji Osječani, svježine nam zaista nedostaje,... lako je razumjeti (prezauzete) urednike, zašto mijenjati tim koji pobjeđuje..., možda mlađi donesu svježinu. Tačno tako, postepeno... Nikad nisam bio u Osijeku, a drag mi je još od vremena HIK-a, imali smo tu drugu najbolju (iza Rijeke) prodaju, baš izuzetno dobro (računajući prema broju stanovnika).

Belirac је рекао...

Hajro, nikad nisi bio u Osijeku, a vjerovatno ni u Baranji?
Specijalno za tebe organizovaćemo reprizu SOZAH-a. Pogledaj: 33. SOZAH.

Hajro је рекао...

Nadam se da će biti prilike, bez specijalnosti, uživo je sve neuporedivo bolje... ostanu sjećanja daleko življa i ljepša nego sve ovo virtualno. Eto, ta sjećanja na izvještaje o prodaji prije 45 godina, uradiš nešto, vjeruješ da je dobro i onda u tim brojevima nađeš potvrdu da mnogi u Rijeci, Osijeku, Puli, Splitu, Zagrebu... redovno kupuju to što si napravio. Sjećam se i te jeseni 2017, planiraš, želiš i onda te okolnosti natjeraju da odustaneš...