уторак, 22. јун 2021.

ZAGONETAČ U KRIŽALJCI

Feniks 690, 17.06.2021.

Prilog: Jovan Nedić

7 коментара:

Željko Jozić је рекао...

Jovan je dobro uočio zagonetača u križaljci kojeg sam uvrstio jer pratim ovaj blog. Zaključak: uči se svagdje i od svakoga.

Belirac је рекао...

Ja sam Jana upoznao za vrijeme studija u Novom Sadu, ali sam za njega znao i ranije. Obojica smo studirali matematiku, no on je bio 3 godine mlađi. Otad smo bili prijatelji. Bio sam veoma rastužen kad sam čuo da je preminuo 2007. godine.

Belirac је рекао...

Baš mi se sviđa prvi vodoravni pojam: ŠPAJZ. Tako se kaže u Baranji, a i šire...

Nedjeljko Nedić је рекао...

I u Posavini je špajz.

Belirac је рекао...

Ovo je lijepa križaljka, s velikim "molerajem", ali je on malo teže rješiv. Problem su - po mom mišljenju - jednoslovi u prvom i posljednjem stupcu jer oni nisu opisani. Meni npr. nije bila poznata riječ DISKANTIST (nema je u Klaiću!), a DUVARDŽIJU sam pogodio jer mi je poznata riječ DUVAR.

Mandrak је рекао...

Križaljka je odlična. Ako se diskantist i ne koristi svaki dan, trebalo bi da je diskant vrlo poznat pojam, bar u enigmatici, tako da mi ne smeta neopisano N (možda mi se samo duvardžija ne sviđa, tim pre što je tu mogla da uleti i neka sadržinski kvalitetnija reč, kao Kuvajćani).
Izlazi iz moleraja su izvanredni (pa ni poveći broj uspravnih množina ne kvari utisak). Ne baš laka operacija je izvedena bez gomilanja crnih polja i prevelikog usitnjavanja okolnih pojmova, a naročitu pažnju zaslužuje činjenica da i sam moleraj i većina izlaza imaju vrlo komplikovanu strukturu.
Kao najveću vrlinu rada izdvajam pojam SJEĆANJE NA TITANE koji povezuje 7 donjih krakova.

(Prisustvo pojma JAN BAŽIK ne ubrajam ni u mane, ni u vrline, to je za mene samo iznuđeni izlaz iz moleraja koji rešavač može otkriti tj. rekonstruisati uz pomoć poznatijih pojmova.)

Belirac је рекао...

Riječ KUVAJĆANI stvarno bi bila mnogo bolje rješenje od DUVARDŽIJE.