уторак, 22. јун 2021.

IN MEMORIAM

ŽIVAN  PERIĆ

U Beogradu je sredinom juna ove godine preminuo Živan Perić (1949-2021), jedan od naših istaknutih enigmata, dugogodišnji saradnik mnogih srpskih i jugoslovenskih enigmatskih listova.

Rođen je 26. avgusta 1949. u Rašancu kod Petrovca na Mlavi. Posle osnovne škole u rodnom mestu i gimnazije u Petrovcu na Mlavi, završio je Vojnu akademiju PVO u Zadru. Službovao je u garnizonima Zagreb, Varaždin, Šibenik, Mladenovac, Beograd i Ruma. Penzionisan je u činu majora JNA.

Prvi zagonetački sastav objavio je 1969. godine u listu „Akademac“ u Zadru, a enigmatikom je počeo intenzivnije da se bavi prelaskom u Varaždin, kada postaje saradnik „Vjesnikovog kviza“. Uporedo je objavljivao u „Čvoru“, „Huperu“, „Mozaiku“, „Enigmi“, „Eureci“,  “Orbisu”, “Iksu”, “Beokvizu” i drugim enigmatskim i neenigmatskim listovima. Nakon povratka u Srbiju i penzionisanja, sarađivao je isključivo u „Novosti enigmi“, uglavnom sa stihovnim zagonetkama, pasijansima i pomicaljkama. Objavio je oko 6.000 raznih enigmatskih sastava, pretežno zagonetaka u stihu i magičnih kvadrata. Važio je za vrhunskog sastavljača zagonetaka u stihu, pa mu je po tom osnovu dodeljena „Goranova nagrada“ za doprinos stihovnom zagonetaštvu..

Sahranjen je na groblju u rodnom mestu Rašancu. Za sobom je ostavio suprugu i dvoje dece.

M. Paunović

12 коментара:

zarptica.53 је рекао...

Neka mu je večna slava! Počivao u miru.

Belirac је рекао...

Slavau mu!

Анониман је рекао...


ŽIVAN (Božidara) PERIĆ je predstavljen u LEKSIKONU SRPSKIH ENIGMATA (Beograd, 2007) na strani 277 opširnom biografijom sa slikom i zagonetkama.
Predstavljen je u knjigama "ISTAKNUTI SRPSKI ENIGMATI" (I. Mlađenović, Beograd 1999.) na strani 75 i 76 i "SVET ANAGRAMA" (Z. Radisavljević, Beograd 2004.) sa 20-ak odabranih anagrama.
Istaknuti enigmata Živan PERIĆ ostavio je veliki i neizbrisiv trag u enigmatici kojoj je posvetio preko 50 godina stvaralaštva.

ISKRENO SAUČEŠĆE PORODICI PERIĆ.
SLAVA MU!

Vlagor

Luka је рекао...

Iskrena sućut obitelji i kolegama enigmatima!

Neki Tip је рекао...

Živan Perić ipak je mlađi, jer je rođen 1949. godine. Jedno vrijeme živo je u Varaždinu, a od 5. prosinca 1980. godine bio je član Zagonetačkog društva Čvor iz Bjelovara.
Obitelji, prijateljima i enigmatskim kolega iskrena sućut i R. I. P.

B. Antonić је рекао...

Objavljivao je i u "Slobodnoj Dalmaciji". Imam zabilježen njegov kvadrat 7x7 u broju od 22. 3. 1985.

R. I. P.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Počivao u miru.

Анониман је рекао...


"Neki tip" je uočio tehničku grešku na početku drugog pasusa teksta. Živan nije rođen 1946, već 1949.godine. U osnovnoj školi išao je dva razreda posle mene. U zagradi u trećem redu teksta je tačno naveden njegov životni vek (1949-2021).

M.Paunović

Анониман је рекао...


Zbog evidentiranja podataka za ENIGMATSKI KALENDARIJ(UM) potrebno je saznati tačan datum smrti, kako bi smo to uneli.

Ove godine umrli su MILINKO ŽIVKOVIĆ u Beogradu 06.01. i ŽIVOMIR MIĆA MILOVANOVIĆ u Smederevu 19.04.

Vlašar

Бранислав Никић је рекао...

Iskreno saučešće porodici!

Belirac је рекао...

Ukrštenica 5x5:

E T A -Ž A
P E R -I Ć
O S O V I
H A M A M
A R E N A

Анониман је рекао...

Bolje je OKOVI i TEKAR. Vm