субота, 19. јун 2021.

NOSTALGIJA (1265)


Prilog: Danko Kujundžić
 

9 коментара:

Mandrak је рекао...

Eno je Ita Rina pod 51. uspravno. :)

Pokušao sam da saznam da li je ušla i u enigmatiku drugih naroda, kao kakvo-takvo evropsko ime. Tražio sam je kod Italijana i ništa, ali verujem da se pojavljivala kod Nemaca, barem u tom predratnom periodu.

Danko је рекао...

Namjera je bila da se prva i posljednja stranica istovremeno plasiraju zbog opisa krizaljke. Al eto...

Slavko Bovan је рекао...

moj propust

do ponoći ću dodati zadnju stranu

Радоја Рацановић је рекао...


Fijuu… Križaljka iz 1936. godine! Dimenzija 19 x 16 sa centralnim izrezom za sliku te 24 crna i usječena polja. Simetrična. PDR 4,81. Iako nema veliki broj slovnih skupina (28), sadrži dosta lijepih pojmova, kao što su: prolaznik, namisao, torpedo razarač, France Prešeren, sfera, dvorana, Predrag, susresti, lakouman, volfram, arhiv, posestrima, cvat, inačica… Treba primijetiti da u ovom radu nema pojma koji je u međuvremenu izašao iz upotrebe i koji se ne upotrebljava u ukrštenicama i dan-danas.

Posebno fascinira činjenica da je ovo sastavljeno bez upotrebe mnogobrojnih rječnika, enciklopedija i drugih priručnika koji su enigmatama počeli stajati na raspolaganju 30-40 godina kasnije i da, uprkos tome, ni po čemu ne zaostaje po kvalitetu iza većine u to vrijeme objavljivanih radova.

S druge strane, posebno razočarava činjenica da je u današnje vrijeme, posebno u Srbiji, tržište preplavljeno enigmatskim izdanjima sa radovima koji nisu do gležnja ovom.

Belirac је рекао...

Interesantno: križaljka je rješavana malim, moglo bi se čak reći pisanim slovima. Uobičajeno križaljke rješavamo velikim štampanim slovima.

Slavko Bovan је рекао...

Evo i zadnje strane.

Belirac је рекао...

Na zadnjoj stranici objavljeno je "Važno upozorenje gg. rješavaocima izvan Zagreba". Izgleda da riječi "rješavalac" nema u rječnicima. Ne sjećam se da sam je sretao u kasnijim enigmatskim listovima.

Hajro је рекао...

Radoja propustio si naglasiti da nema jednoslova ni dvoslova u sredini (ne računamo ni one uz sliku), odlična prožetost, nema grupa crnih polja, sva su u parovima skladno raštrkanim po mreži... ljepota je davno otkrivena i vječna :)

Belirac је рекао...

U križaljci iznad slike je riječ TORPEDORAZARAČ. Izgleda da je nema u rječnicima, a i na Googleu spominje se samo - 4 puta.