субота, 26. јун 2021.

NAJAVA JUBILARNOG BROJA


 Tekst kojim se najavljuje jubilarni broj "Enigme" možete pročitati OVDE.

12 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Tekst:

Enigma slavi 70 godina: Najnoviji broj najstarijeg enigmatskog magazina donosi iznenađenja!

U prodaji od 1. jula! Rođendanska Enigma na 116 strana, za samo 100 dinara!
Rođendan obeležavamo mnoštvom prigodnih enigmatskih radova, u kojima ćete upoznati ljude koji su utkali sebe u istoriju Enigme, one koji danas pripremaju vaš omiljeni list, neke događaje i mesta vezane za sedam decenija tradicije započete 7. jula 1951. godine.

Slavko Bovan је рекао...

Životni vek "Enigme"

- Sedamdeset godina je solidan ljudski vek, a u životu novina - 70 godina podrazumeva životne vekove nekoliko generacija ljudi - kaže za "Magazin Novosti" Nebojša Vučinić, odgovorni urednik "Enigme". - Upravo je nekoliko generacija sjajnih enigmata, posvećenih novinara, talentovanih tehničkih urednika, odanih sekretara i svih onih bez čijeg postojanja izlaženje nekog lista na kioske ne bi bilo moguće - utkalo svoje životne vekove u životni vek "Enigme".
Istorija "Enigme"

Ideja za pokretanje lista enigmatskog sadržaja rođena je u omladinskom izdavačkom preduzeću "Mladi borac" u Beogradu. Bezmalo 30 godina izdavač "Enigme" bio je Enigmatski klub "Beograd", a onda su je zbog ekonomske situacije, 12. maja 1981. preuzele "Večernje Novosti".

- Tako se u glavi našeg lista pojavilo ono čuveno crveno "N" u drugom slovu imena, koje su enigmate odmah pročitale kao rebus - poznaje se "N", ili "pozna jesen". U međuvremenu, posao pripreme je umesto EK "Beograd", koji se na žalost ugasio, preuzeo EK "Nova zagonetka" - objašnjava Vučinić.

Slavko Bovan је рекао...

Najbolje zagonetke

Na stranicama našeg lista odnegovani su najbolji sastavljači zagonetki iz druge polovine 20. veka u ondašnjoj Jugoslaviji. Mnogi od njih su kasnije pokrenuli sopstvena enigmatska izdanja ili postali urednici izdanja koja bi se u ostaloj štampi doživljavala kao konkurentska, ali ne i u enigmatici i ne za "Enigmu".

"Enigma" je od nastanka neprekidno ili najtiražniji ili jedan od tri najtiražnija enigmatska lista u SFRJ odnosno Srbiji. Nikada, pa čak ni u vreme bombardovanja, nije "preskočen" ni jedan broj.
Specijalni brojevi Enigme

Tokom postojanja, "Enigma" je štampala više različitih posebnih i specijalnih izdanja, kao što su "Mala ukrštenica", "Razonoda miliona", "Malgranda Enigmo" (enigmatika na esperantu), "Žižak" (u partnerstvu, enigmatika za slepe i slabovide), "Spec Enigma", "Mala Enigma"... Kada bi se stranice svih dosadašnjih brojeva "Enigme" i njenih izdanja nastavile jedna na drugu, bila bi to traka dugačka oko 350 kilometara.

Slavko Bovan је рекао...

Rekorderski radovi

"Enigma" tradicionalno objavljuje najuspešnije, najkvalitetnije i rekorderske radove srpske enigmatike. Među njima je bila i ukrštenica u nastavcima "U susret Ginisu", koja je imala 301 nastavak (od 10. marta 2000. do 1. februara 2015.) i dužinu veću od 108 metara, čedo našeg pokojnog enigmatskog urednika Milana Šabana.
Najnovji broj donosi...

Osim toga, tradicionalni sadržaji koje možete naći u omiljenom listu, najstarijem enigmatskom magazinu na Balkanu i drugim najstarijim novinama u Srbiji:

Mini skandinavka na naslovnoj strani, skandi-saće, haos-ukrštenica, dvobrzinka, ilustrovana ukrštenica, iniijalka... i drugi neobični radovi, samo u "Enigmi".

Ukrštenice, skandinavke, osmosmerke, sudoku, rebusi, anagrami, bele ukrštenice, domino, kriptogramne, švajcarske... najcenjenijih srpskih enigmatskih stvaralaca.

Uz posebno odabrane enigmatske radove, tu su i naše redovne rubrike: Kuvarica, Celuloid, Ex Libris, Zanimljiva matematika, Dečije strane, Enigmatski vrtić...

Novosti ENIGMA je najdugovečniji, najtiražniji i najugledniji list ovog tipa, sa najkvalitetnijom, isključivo AUTORSKOM enigmatikom.

Najbolje srpske enigmate rade u najboljem srpskom enigmatskom časopisu.

Slavko Bovan је рекао...

antr. 1

Prvi broj "Enigme"
Prvi broj "Enigme" objavljen je 7. jula 1951. godine. Povodom velikog jubileja, "Enigma" objavljuje dvobroj 2466.-2467, koji nosi datume 1. i 7. jul - prvi označava redovni dan izlaženja, drugi je počast - sada se slobodno može reći - tom istorijskom danu. Sa svojih 70 godina, "Enigma" je najstariji enigmatski list na Balkanu i treće novine po starosti u Srbiji.

Slavko Bovan је рекао...

antr. 2


U vrhu domaće štampe
Od 2011. godine, u svim merenjima indeksa čitanosti, "Novosti Enigma" nalazi se u samom vrhu domaće štampe. Bez ikakve sumnje, a istraživanja to i dokazuju, najugledniji enigmatski časopis na ovim prostorima.

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam Enigmi na prvih 70 godina, a kompaniji Novosti pročujem da treba da se stide što ovaj jubilej nisu obilježili na dostojan način. Kompanija je morala da štampa Monografiju (kad im je već ponuđena gotova). Troškovi štampanja nisu veliki, a to bi bio potez kakav bi svi pozdravili. Zato jedno "Ua!" rukovodstvu kompanije.

Slavko Bovan је рекао...

U Kikindi izlazi glasnik Narodnog Arhiva i u jednom tekstu se priše o prodaji novina (1971-1991). Tamo piše da je u Kikindu plasirano 180 primjeraka "Enigme" (po broju).

Rok Ban је рекао...

ČESTITKA ENIGMI ZA 70 ROĐENDAN.

Радоја Рацановић је рекао...


Честитам Енигми велики јубилеј!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitke i od mene. Škrti šefovi!

Миле Јанковић је рекао...

Zašto "ua", pa nema Kompanija "Novosti" novca da štampa knjigu, a nije ni tražila da neko uradi monografiju o Enigmi. Neka autori monografije sami plate štampanje knjige kada to nije skupo (tako ste napisali).