уторак, 29. јун 2021.

ENIGMATIKA U "NEVENU"

Piše: Mladen Marković

Časopis "Neven" obnovljen je u septembru 1979. godine na inicijativu Miroslava Mike Antića. On je bio i prvi urednik,  a kad se zbog bolesti povukao (1981), uređivanje je povereno Slobodanu Stanišiću. Od 1986. do 1996. na mestu urednika bio je Branislav Kupusinac, a narednih 17 godina (do 2013) Stevan Beljanski. "Neven" danas uređuje Jelena Dopuđ.

Do 2020. godine, časopis je bio izdanje "Dnevnika". Od broja 916  izdaje ga Novosadski dečji kulturni centar, a finansira Uprava za kulturu Grada Novog Sada. U početku je izlazio nedeljno, kasnije dvonedeljno, pa mesečno, a sada je dvomesečnik. I koncept se neprestano menjao. Tako je Antićev "Neven" bio vrlo sličan "Dečjim novinama" i "Zabavniku", a danas je mnogo bliži Zmajevom originalu.  "Neven" se, nažalost, više ne prodaje (po odluci spomenute Uprave za kulturu), već se štampa u tiražu od 500 primeraka i poklanja školama, bibliotekama i sličnim institucijama. 

Ono što se nije menjalo od 1880. godine je prisustvo enigmatike. To su u početku bile daštalice i zagonetke u stihu, ali je Zmaj budno pratio sve enigmatske inovacije u stranoj štampi (naročito nemačkoj) i rado pravio replike na srpskom jeziku. Uz to, od čitalaca koji su sastavljali enigmatske zadatke tražio je da budu što kreativniji i da se ne ograničavaju na postojeće i poznate forme. 1889. godine (u oktobarskom broju "Nevena") objavljena je i praukrštenica. 

Pokušavajući da istražim istoriju enigmatike obnovljenog "Nevena", identifikovao sam sam dvojicu autora. Živojin Krdžalin (iz Mokrina) je pravio ukrštenice i druge zagonetke za Miku Antića (iz Mokrina), a Stevan Beljanski je angažovao svog kolegu iz Društva književnika Radomira Mićunovića. Da li je u međuvremenu sarađivao još neko, nisam mogao da saznam.
Stjepan Horvat šalje jednu fotografiju Ž. Krdžalina iz vremena kada je bio član "Čvora"
 

6 коментара:

Mandrak је рекао...

Ukrštenica koja ilustruje tekst je rad Živojina Krdžalina (1980). Nisam ranije čuo za tog autora, mada ga je Nedjeljko spominjao na svom blogu (to sam danas video). Utvrdio sam i da živi u Kikindi, ali izgleda da se više ne bavi enigmatikom.

Radomir Mićunović je prošle godine preminuo, a na sajtu RTS - a je ispraćen kao "najbolji enigmata Srbije". Možda je nekada i negde stvarno bio najbolji, ali u "Nevenu" se nije naročito istakao i saradnja sa njim nije zapamćena po dobru.

Neki Tip је рекао...

Živojin KRDŽALIN rođen je u Mokrinu, 28. VIII. 1944. godine. Bio je tehnički crtač, što je valjda osamdesetih prošlog stoljeća bila velika prednost jer je mogao nacrtati neki lik križaljke i sl. Od 6. III. 1978. godine bio je član Enigmatskog udruženja Bjelovar i prema navodu iz pristupnice zagonetke je počeo sastavljati 1976.

Slavko Bovan је рекао...

Uspostavljen kontakt sa g. Krdžalinom. Da, odavno se ne bavi enigmatikom, a evo i prve izjave za TIO:

Davno je to bilo kada sam po nagovoru STANČUL ILIJE počeo da sarađujem sa NEVENOM" i EUREKOM.

Mandrak је рекао...

Pretpostavio sam povezanost sa Stančulom. Ne samo zato što je Ilija Kikinđanin, već zato što video da je u "TV novostima" objavljivao ukrštenice, tehnički pripremljene kao ove u "Nevenu".
Možda je sve to crtao Krdžalin.

Slavko Bovan је рекао...

Dogovoren je sastanak uživo.
Ilija je crtao sve svoje ukrštenice.

Slavko Bovan је рекао...

Dodata fotografija koju je poslao Štefan Horvat.