четвртак, 29. септембар 2022.

DOPRINOS DISKUSIJI

Jovan Nedić

5 коментара:

Željko Jozić је рекао...

Uspješna korekcija Jovane. Bravo!

Бранислав Никић је рекао...

Свака част Јоване, то су кључне речи којих се нисам сетио. Покушавао сам да нађем нешто са Огњена ... и Плави ... али нисам успео.

Belirac је рекао...

RSANU navodi još dvije sintagme od 10 slova: OGNJENA ŽABA i OGNJENA KUĆA, ali ni jedna ne omogućava da se zadrži IZATKANOST, što je velika šteta.

Belirac је рекао...

Zapravo, okomita riječ IZATKANOST mogla bi se zadržati pod uslovom da se vodoravno prihvati npr. estonsko prezime ADUSK:

Google-prijevod web-stranice Aili Adusk (po slikama bih rekao da se radi o ženskoj osobi).
------------------------------------
Čestitamo Aili Adusk 80. godišnjicu!
18.02.2022

Kipar Aili Adusk rođen je 19. veljače 1942. u selu Sutermaa u blizini Kohtla-Järvea. Adusk se školovao na Tartu School of Fine Arts 1958–1962, studirao je u Tallinnskom kino studiju 1962., a 1963–1969 na Estonskom nacionalnom umjetničkom institutu, specijalizirao se za kipara-pedagoga.

Godine 1963. Adusk je radio u Art Products Company ARS i od 1969. do 1983. u tvornici Eesti Dolomiit kao umjetnik do zatvaranja tvornice, a kasnije kao predavač i docent na Pedagoškom institutu u Tallinnu dugi niz godina. Adusk je počeo izlagati 1970. godine, sudjelovao je na mnogim republičkim revijalnim izložbama i izložbama skulptura. Najobimniji dio opusa čine kulturnopovijesni portreti (Kaalu Kirme, Jaan Elken, Mait Arvisto, Tiia Külv, Rein Virkus i dr.), izvedeni u različitim materijalima (dolomit, bronca, drvo, mramor, babit), realističnim pristupom prirodi, dječjim kompozicijama malog formata te pokretnim i sportskim skupinama figura i malih skulptura koje prikazuju aktivnosti. Prva velika osobna izložba održana je 1988. u galeriji Tallinn Art Building.

Mandrak је рекао...

Ako je ovo menjano samo zabave radi, onda je ok. Sad imamo veću belinu i nema dvoslova, ali nije popravljeno gotovo ništa od onoga što nije valjalo u sadržaju. Pride je proširen spisak kritičnih pojmova.

Ni "rastrčano" ni "nerastrčano" nisu dobri pojmovi.
Kakva-takva imenica "izatkanost" je prešla u trpni gl. pridev "izatkano".
"Plavi nokat" je bezmalo u rangu sa "plavim jajima" (iz nekog Spasojevićevog Rubikona), a kad bi takve sintagme (sa Gugla, što reče Jovan) postale legitimne, digla bi se rampa i za: PLAVI PRST, PLAVA NOGA, PLAVO UVO, PLAVA SISA, možda i PLAVI GUZ itd.
Bizarne hipokoristike Ljaca i Avica neću ni da komentarišem.
I naravno, i dalje su tu dvo- i dvo -, od kojih je jedan dvo - i dalje pridev (ali više nije jedini u muškom rodu, nego je dobio i društvo - okat).