среда, 28. септембар 2022.

EDL UKRŠTENICA (24)

EDL 2022 - 43 poena
Dinko Knežević

3 коментара:

Mandrak је рекао...

Meni se ovaj rad prilično dopada, nekako je karakteran. :)
Autor je očigledno kao prioritet imao ravnomernu raspoređenost crnih polja. I taj zadatak je dosta dobro obavio.

Zanimljivo mi je rešenje "obretenije", hrabro je upotrebiti takvu reč na takmičenju.

Da je bio ambiciozniji, mogao je da ubaci neki efektan pojam i neko ređe slovce, a da izbegne cno polje u ćošku desno.

Nažalost, taj deo dole desno je vrlo slab i ozbiljno kvari opšti utisak. Ne znam šta znače pojmovi: elar i sanika, a Ajaja nije baš popularna reč (iako ima interesantno značenje: to je pusto ostrvo na koje je Kirka prognana, u literaturi poznatije kao EJA ili EEA).

Inače, isprekidane linije su greškom presekle tranšeju, a tamo gde treba da ih ima nedostaju: I TE KAKO se u spskom piše s razmakom, u hrvatskom zajedno.

Po duši bih ovde ipak dao jednu slabu 6.

Željko Jozić је рекао...

Pogledavši sve križaljke do sada javlja mi se upitnik iznad glave zašto ova križaljka nije prošla bolje u poretku. Raspored i broj CP vrlo korektan, malo toga ovdje ima za ozbiljno zamjeriti. Vidljivo je da se autor nije vodio idejom da pobijedi već onom da napravi pristojnu križaljku po pravilima struke i željama rješavača. Izdvojio bih pojam "poreklo vrsta" s kojim nije želio graditi bjelinu nego ga estetski uklopiti s "obretenije"(ne znam što znači) i "ljuta rakija". Sviđaju mi se i zvučna slova, dakako.
Moja ocjena je 7.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Dobre strane su joj 50 slova u skupinama, samo 2 jednoslova i 4 dvoslova, 6 rijetkih slova, a loše 12 crnih polja i teži pojmovi ANAK, ALUMET, ELAR, AČA, OBRETENIJE, AJAJA. U poretku bih ju smjestio u donji dio.