субота, 24. септембар 2022.

SEĆANJE NA SIMKETA

ДРАГАН СИМИЋ

22.11.1951.-25.09.2017.

Драган Симић је рођен 22.11.1951. године у Сврачковцима надомак Горњег Милановца.

Основно образовање стекао је у Горњем Милановцу, а средњу Електротехничку школу „Никола Тесла“ завршио је у Београду. Започео је студирање на Електротехничком факултету у Београду али на трећој години прекида студије. По струци је електроничар и бавио се рачунарима (примена и сервисирање). За време свог радног века био је на многим стручним обукама у земљи и иностранству (Норвешка, Белгија, Аустрија, Француска). Био је запослен у фабрици дигиталних телефонских централа „Џити комуникације“ у Земуну.

Гајио је велику љубав према фотографији, старој народној и изворној музици а пред крај је запловио и филмским водама. Широки аудиторијум је имао прилике да га види у домаћој серији „Немањићи – рађање краљевине“, у епизоди у којој је приказано крунисање Стефана Првовенчаног.

Енигматску каријеру започео је 1973. године као члан ЕУ „Чвор“ из Бјеловара. После је био члан ЕУ „Вук Караџић“ из Београда и као један од оснивача, активно је учествовао у раду овог удружења (благајник, члан надзорног одбора, сарадња на уређивању енигматских радова и уређивању часописа „Вуков ковчежић“, вођење енигматских евиденција). Учествовао је на више такмичења у Југославији и Србији на решавању и састављању енигматских радова, као и у решавању укрштеница на телевизији у популарној емисији ТВ Слагалица на РТС-у, освајајући и награде. Представљен је у књизи „Лексикон загонетача Југославије“ , аутора Стјепана Хорвата ( Бјеловар 1979.) као и у „Лексикону српских енигмата“ аутора Мирослава Лазаревића и Јована Вуковића (Београд 2007).

Своју љубав према енигматици пренео је и на своју децу, сина Ненада и ћерку Марију, који су, као пионири били чланови ЕУ „Вук Караџић“ из Београда и заједно са татом, учествовали у решавању и састављању укрштеница на многим такмичењима.

Енигматске радове почео је да објављује крајем шездесетих година прошлог века. Прве укрштенице објавио је у „Чвору“, „Енигми“ и „Еуреци“. Касније су му радови објављивани у листовима и часописима „Марбо“, „Еурека“, „Аргумент“, „Врело“, „Демократија“, „Политика експрес“ и другим. Објавио је преко 150 радова, што анаграма, магичних ликова, укрштеница, скандинавки, коњићевих скокова, ребуса….

Користио је псеудоним „Симке“.

Преминуо је 25.09.2017. године у Земуну. Сахрањен је на Новом бежанијском гробљу.

Изе себе је оставио сина Ненада, ћерку Марију и унуке Ивана и Јану.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo mi je stiglo 30.08. uz poruku:
Поштоване колеге,
Марија (рођена Симић) Јанковић , ћерка енигмате Драгана Симића, је поводом петогодишњице од његове смрти доставила текст и фотографије из ТВ серије "Немањићи - рађање краљевине" где је био епизодиста - статиста. Достављајући вам ово гледаћемо да то објавимо у "Гласнику" ЕСС а може и на сајтовима и блоговима коме то буде интересантно.
Срдачан поздрав.
Владимир Шарић

Neki Tip је рекао...

Ovo je pohvalno za enigmatsku zajednicu. Možda bi i jedna od zadaća blogova bila da se podsjeća na enigmatske stvaraoce, njihove jubileje, djelovanje i godišnjice rođenja ili smrti. Zagonetke se već nalaze na nekim blogovima, ali ovo pridonosi ukupnom utisku o enigmatici.
Molio bih Mariju ili Nenada da mi se jave na mail: stjepan@cvor.hr