среда, 28. септембар 2022.

UKRŠTENICA ZA OCENJIVANJE

Večeras mi na pamet pade ideja da probam da vidim kako je biti u koži autora čije ukrštenice komentarišete (hvalite na kašičicu, a kudite "lopatom"). Nije u redu da mene poštedite. Prihvatih se olovke i za tačno 35 minuta dobio sam ovo što vidite (trebalo je još 20 minuta da nacrtam). Znam, znam, ima nekoliko mana, ali mi se čini da nije rđavo. Slobodno ošinite! Za mene je ovo za objavljivanje, a vi kako god hoćete.

Drugi razlog  je želja da uvrstim i KIKINDU jer zadati pojam prosto mami Kikindu na slovu "K". 

Ako treba, mogu obrazložiti svaki pojam. Nije baš TENISKI TEREN, ali jeste TOTALNA ŠTETA. Šteta je bilo ne uvrstiti taj pojam.  Ako se pitate kako sam krenuo, da vam kažem VELIKA DROPLJA, KIKINDA, HIDROPLAN, KEOPS, DROGBA, PRESING, VISPRENOST, OPSKURNOST, pa TOTALNA ŠTETA...

Slavko Bovan

13 коментара:

Željko Jozić је рекао...

Kolega, prava je šteta što ste bili spriječeni sudjelovati u natječaju. Ovako odokativno, od mene biste dobili 8. Desetku čini mi se nisam nikada dao.
Mana vam je što nemate bjelinu, jer da ste s ovakvim pojmovima sastavili i sa 5x5, dobili biste 9 od mene. Ne, ovo nije laskanje, zorno je da posjedujete izniman talent i od vas se u budućnosti mogu očekivati svakojake majstorije.

Bilježim se sa štovanjem,
Želja OS

Slavko Bovan је рекао...

Da, očigledno se radi o mladom i perspektivnom autoru :)

Što se tiče bjeline, čemu to služi?!

Mandrak је рекао...

Slutim da se ponajpre od mene očekuje da ošinem... i evo, ošinjavam.

Simpatičan bušman sa vrlo skromnim PDR - om (ispod 4, 5). Dakle, 13 cp, usitnjeno u centralnom delu, sa rasporedom cp koji vizuelno ostavlja lep utisak, a zapravo je na taj način pojednostavljen i osiguran teren za rad, te je procenat neočekivanog ili kritičnog sadržaja sveden na minimum minimuma.

Pojmovi koje je autor izdvojio (tj. kod kojih je, kako kaže, krenuo) su odlični. Dodao bih i rodnu grudu.

Ja sam generalno enciklopedista i ne smeta mi što je sadržaj domaćeg porekla vrlo slabo zastupljen, ali to bi neko mogao uzeti za zlo, tim pre što skelet od najdužih pojmova ostavlja mnogo mogućnosti.
Od svih mogućnosti da napravi rad na srpskom jeziku, autor je iskoristio priliku da uglavi jedno mrtvo DŽ tj. jednu arapsku reč i jedno mrtvo Š (LJ iz zadatog pojma ne računam).
Ako tražimo nekvalitetne pojmove, ima i toga: ROP (nema značenje u srpskom), RKUD (četvoroslovna skraćenica, istina poznata, ali svakako skr), nosan (vrlo visoko na listi bezvrednih pojmova), NAO (opisuje se kao "rt u Španiji", koliko se sećam).

Kako god, jeste za objavljivanje, tu nema zbora. A da li je za konkurs... to je već diskutabilno.

IlijaO је рекао...

Dragi kolega Jozić očito ne zna razliku između " štovanje" i "poštovanje". a u ovom primjeru je to i očito! Izraz "bilježim se sa štovanjem" je zapravo upotrijebljen kao parodija ili sarkazam tamo još devedesetih ( zna se kome, kako i zašto!)
Možda malo proguglati i naći zašto se međusobno razlikuje!

Slavko Bovan је рекао...

Nisam izdvajao pojmove već sam ih baš tim redom upisivao 1.VELIKA DROPLJA, 2.KIKINDA, 3.HIDROPLAN, 4. KEOPS, 5. DROGBA, 6. PRESING, 7. VISPRENOST, 8. OPSKURNOST, pa 9. TOTALNA ŠTETA...ostatak sam završio.

Da li je za konkurs? Ne znam, ali ja bih ovo poslao. Ne mora se učestvovati samo radi pehara ili značaka. Ponekad treba malo pogurati enigmatska takmičenja.

Po ovakvom sistemu ocjenjivanja kakav je predviđen za EDL ovo je za 8. Manje, odnosno 6-7, dao bi neko baš strog i postupa po onome: "Desetku može dobiti samo Bog, devetku ja, osmicu niko jer nema niko ni blizu meni, a sedmicu i niže ocjene amateri (svi su amateri osim ocjenjivača). Devetku bi dao neko ko je široke ruke, a desetku ne bi dao niko objektian.

Ovo moje je samo stilska vježba (sinoć sam odlučio da ne radim ništa korisno, pa sam se malo zabavljao)

Mandrak је рекао...

Ma, sve u redu, Slavko, ti si mogao i da učestvuješ, i da žiriraš, pa da lepo dodeliš sebi 8 (eventualno + 1 na bazi subjektivnog dojma). To nije neuobičajeno, kolega Radisavljević je odavno patentirao taj model. :)

Ne znam kako je predviđeno da se glasa, isključio sam se odavno iz te priče (jer ne volim predvidljive stvari), ali se živo sećam da je tvoj austrijski ski-skakački model istumbao rezultate i izvitoperio volju žirija, a vidimo da i ove godine nije bilo bolje jer izgleda da nisi predvideo da će se bez sudijskog razngiranja rezultati slizati i onemogućiti realan presek stanja.
A svakako si mogao i samostalno da dodeliš svima devetke i desetke, da se ljudi raduju, zar je bitno ko je kako i šta uradio.

Želja је рекао...

Čemu služi bjelina? Sviđa mi se vaše pitanje mladi kolega.

Ukoliko je autor samo jedan, služi za otvaranje "prozora" u svijet mrežaste zagonetke.
U svijetu križaljkaša to se naziva autorski rad. Rijetka pojava rijetkih romantičara.
U slučaju dva autora, potvrđuje tezu da se može biti na dva mjesta istovremeno.
Priključen na struju u svome stanu i priključen društvu za šankom "Enigma-caffe-a."
Moguća je i međuvarijanta u kojoj jedan autor usmjerava drugoga istovremeno rješavajući "tekuća pitanja" iz svoga mini-bara.

:)

Slavko Bovan је рекао...

Opet ću da citirm mudru izjavu Milana Milina. Na nekom enigmatskom slupu nadugo i naširoko tupilo i oštrilo o bjelinama i rasporedu crnih polja. Milin šuti sluša i povremeno mota cigaretu. Nakon dužeg vremena i on progovori: "Ne znam o čemu pričate. Ja samo znam da se tamo gdje je crno polje ne upisuje ništa",

Mandrak је рекао...

Milin je bio vrhunski anagramista, u svemu ostalom je bio prosečan ili ispod proseka.
I baš zato se čudim kako iza njega nije ostala neka mudrost tipa: "Ja samo znam da se u anagramima ne koriste slova kojih nema."

Slavko Bovan је рекао...

Mladene, nisi dobro pročitao moj komentar.
MILIN JE NASTUPAO I GOVORIO KAO OBIČAN RJEŠAVAČ.
Pošto mi radimo za rješavače, nije loše nekad oslušnuti šta oni imaju da kažu o našim oštrenjima i tupljenjima.

A što se tiče razlike u žiriranju ove i prošle godine, i tada i sada TVRDIM da odbijanje najViše i najniže ocjene ne utiče bitno na poredak. Da imam živaca, sada bih napravio tabelu ovogodišnjeg žiriranja u kojoj bi oduzeo najveću i najmanju ocjenu. TVRDIM na neviđeno, da se poredak ne bi bitno razlikovao od ovog. Jadran je sakupio najviše bodova i on nosi pehaR I OPET MU ČESTITAM.

Ako neko ima volje, mogao bi nam pomoći i napraviti takvu, posprdno nazvanu austrijsko ski-skakački tabelu. Baš i mene interesuje da vidim da li sam mnogo omanuo u procjeni.

Mandrak је рекао...

Ne znam bre Slavko da li nehotično mašiš poentu ili si tako podešen da zamenom teze braniš svoje stavove.

Milin gore uopšte nije citiran kao rešavač već kao učesnik enigmatskog skupa. Za one koji ne znaju, pravio je i ukrštenice (ako me baš naterate, pronaći ću neku).

Dakle, citirajući ga, ti si zapravo hteo da nam kažeš kako, eto, ni tvoj favorit nije davao pet para za naša crna polja. I u pravu si, zaista je pravio ukrštenice u skladu sa svojim citatom.

Druga stvar: svi oni koje dobro poznajemo iz novina, a ne sa susreta enigmata, pravili su enigmatiku za rešavače. To se podrazumeva. Ali visoki proizvođački kriterijumi i zadovoljstvo rešavača ne moraju da budu u sukobu. Ne moraju - kad imamo dobre sastavljače. A kod loših... sve može biti izgovor.

I treće: što se mene tiče, belina zaista nije garancija nikakvog kvaliteta. Ali dobra belina (da se ne rasplinjavam, pa da po milijarditi put objašnjavam šta je to) jeste ogoljena slika nečije kombinatorike, jezičkog osećanja, znanja i mere. I slika ambicija, naravno. A da nije bilo ambicioznih kombinatora, ni ukrštenica, ni križaljka ne bi stekle identitet.

Slavko Bovan је рекао...

Hajde onda da ne mašim - Ova moja ukrštenica je drobra (ili ako hoćete precizno: solidna). Moje ambicije se tu završavaju. Ne tražim od npr. Jadrana ili npr. Jozića da rade kao ja. Oni svakako rade bolje od mene, ali ja nemam problem s tim. Takvih treba što više.
Nake radi svako kako hoće i MOŽE.

S druge strane - neka svako od sudija (svi su redom od ugleda) sam doNosi sud šta mu se sviđa, a šta ne sviđa. ONI SU STALI IZA SVOJE ODLUKE I TO VALJA POŠTOVATI. Zahvaljujem se još jednom sudijama.

Mi ostali možemo (i treba) da komentarišemo ŠTA MI MISLIMO O PONUĐENOJ UKRŠTENICI, ali ne bi trebalo da smatramo da je jedino naš (moj) stav ispravan. Ne pada mi na pamet da nekome "nabijam na nos" to što je nekome dao 4, 5 ili 9. 10, a ja mislim drugačije.

Ako na neki konkurs stigne 60-tak ukršteica, normalno je očekivati da stignu i one loše (amaterske) ali nije normalno očekivati da dođe samo jedna ili dvije dobre a da je ostalo đubre.

Naravno, svemu se može naći manja ili veća zamjerka, ali to ne bi trebalo da bude prioritet. Hajde da ponekad izvagamo (u bilo kojoj oblasti) ima li nešto više dobriH ili loših osobina.

EKK priređuje dobre konkurse, ubijeđeni smo u to! Ne znamo bolje. Pehar nosi onaj ko skupi najviše poena.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Rješivost - 10 (teži je pojam samo NAO, a ROP je suvremeni slovenski političar, Anton), za bjelinu - 1, PDR - 4, a za sve ostalo (čak 70 slova u skupinama) - 7 = sredina ljestvice. Nedostaci su joj 13 crnih polja, samo 3 rijetka slova, 8 dvoslova, četveroslovna kratica RKUD i 5 jednoslova.