понедељак, 26. септембар 2022.

EDL UKRŠTENICA (20)

EDL 2022 - 45 bodova

Zoran Tacić

16 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Bjelina 7 x 5, 12 CP, 66 slova u skupinama i sve vodoravne riječi su u redu Problemi su u okomitome pravcu: ORBEL, LOPAB, KILMURI, ABERNETI, ROTIMI i samo 2 rijetka slova.
Sredina tablice.

Mandrak је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Lepo zamišljeno i, kao što reče prethodni mislilac vodoravno lepo izvedeno... ali uspravno haos. Dakle, autor precenio sebe i svoje mogućnosti. Da ima 1 besmisleni niz slova kao nusprodukt operacije, to bi se nekako i moglo tolerisati... no njegova belina je proizvela čak 4 ekstremno loša pojma.

Ono što mene najviše zabavlja u ovoj priči je potpuno odsustvo kritičnosti (da ne kažem: stručnosti) u glasanju, i mislim da nikad dosad (da baš ne kažem: otkad konkursi postoje) žiri nije gore odradio posao.
Ne samo da skorovi ne detektuju ono što je bolje u odnosu na ono što ne valja, već najčešće izjednačavaju babe i žabe i razlike između tih baba i žaba svode na nijanse u vidu 1, eventualno 2 poena.

IlijaO је рекао...

Odsutnost kritičnosti? Stručnosti u glasanju, ( znači li to da treba završiti doktorat da budeš dovoljno stručan i kritičan, da bi izabrao ono što se nekom (meni!) sviđa, ili je, pak, 40-ak godina švrljanja po enigmatici dovoljno?) ...žiri nije odradio svoj posao ( posao je odrađen, - savjesno, ni po babu ni po stričevima, organizator je dao slobodu odlučivanja, znaju se osnovne norme, ....i šta bi ti sad?

Tebi na znanje- ovo sam ocijenio peticom- taman sredina , kako reče Nene...više za trud nego kvalitetu...

E, moj Mandrače...zbog takvih "stručnjaka", enigmatika više i ne treba da postoji, ili si ti Joe Biden "šerif" u ovoj branši?

Slavko Bovan је рекао...

Osjećam potrebu da ponovim da smatram da su sve sudije valjano obavile "zadatak". Kao organizatori, nismo nikad uticali na žiri. Važno e da rade s dobrom namjerom, a o ukusima ne vrijedi raspravljati.

Željko Jozić је рекао...

Mandrak ima tri "čvarka (***) u činu "šerifa" jer je triput pobijedio u ovoj zagonetki na EDL-u. Vrativši "proračunska sredstva" u EKK dijelom je zaslužan da se i ovo natjecanje održalo, gledamo li s financijske strane.
"Stručnjak" ne može biti zasigurno. Zašto? Zato jer je u svome (po)vršnom izlaganju (EDL ukrštenica 15) autora križaljke nepažljivom kritičkom ocjenom proglasio nesuđenim pobjednikom, te je zajedno sa priređivačem ovog natjecanja, koji je istu križaljku ponudio pučanstvu Kikinde na rješavanje, učinio neoprostivu pogrešku.
(molim da se ovo uvede u zapisnik)

P.S. Fakti su fakti a kuverte su kuverte... plave


Odvjetnički ured "Jozić i partneri"
Osijek
RH

Slavko Bovan је рекао...

Твор или мрки твор (лат. Mustela putorius) је дивља животиња, грабљиви сисар из породице куна и рода ласица, познат по томе да кад је угрожен или веома узбуђен, штрцањем избацује смрдљиви секрет из жлезде испод репа.

Mislim da nisam nikad uvrstio u ukrštenicu MRKI TVOR (samo TVOR jesam). Pokvala za ovaj pojam.

Slavko Bovan је рекао...

Željko, sledeći put pazi kome uručuješ kovertirane preporuke :)

Željko Jozić је рекао...

Gospodine Bovan,
zahvaljujem Vam na dobronamjernom pravnom savjetu :)

(po)pravnik

Slavko Bovan је рекао...

A sad malo ozbiljnosti...
Polako se približavam momentu kada ćemo zaključiti objavljivanje pristiglih ukrštenica. Doduše, možda publika želi da vidi još ukrštenica?

Željko Jozić је рекао...

Ho-ćemo još!, ho-ćemo još!...

("skandiraju, ko u Skandinaviji"-Lj. Moljac))

Belirac је рекао...

Smatram da treba objaviti sve pristigle ukrštenice.

Mandrak је рекао...

Ilija, srčan si kao i uvek i spreman da staneš u svoju zaštitu čak i kad nisi napadnut, niti se iko sprema da skoči na tebe.

Prvo, nigde te nisam spomenuo (a ovo je valjda već 20. ukrštenica), niti sam gledao kako si glasao. Ti si samo 1 od 7 sudija i uopšte ne ulazim u to ko je od vas najviše doprineo ovakvom poretku.

Drugo, nisam ni rekao (a ni pomislio) da je neko glasao po babu i stričevima. Samo je očigledno da ovaj sastav žirija nije dao skorove koji distingviraju bolje radove od gorih. Da li je tako zato što se glasalo površno, neozbiljno, na brzaka, previše darežljivo, premalo analitično... ne znam. Tek - ja bih to nazvao odsustvom kritičnosti.

Treće, to što ste vas sedmorica zajednički izjednačili diletantske pokušaje sa profi radovima (i mestimično davali prednost fušeraju) nije stvar mog ukusa već činjenično stanje. Pa, vi ste 20 prvoplasiranih smestili u raspon 45 - 55, a videli smo svakojake škrabotine... a da ne podsećam da imate po 4 komada sa 48, 46 i 45 poena! Dakle, niste uspeli da ih rangirate ni po nijansama!

Ako neko nije dovoljno kritičan (da opet ne kažem stručan), on ne vidi nikakav problem u egalizaciji baba i žaba, ali tu prosto ne pomaže ni 40, ni 140 godina "švrljanja".

I četvrto, ja privatno svakome dozvoljavam da radi kako ume i kako hoće. Ali ovo je, Ilija, javna stvar. Ovo su javni podaci i samim tim podložni kritici. A kritika je ovde ne potrebna, nego neophodna jer rezultati koje ste ti i tvoja ad hoc ekipa proizveli u etar šalju poruku da se o kvalitetu ukrštenice ništa ne može znati. A ja odgovorno tvrdim da to nije tačno.

Радоја Рацановић је рекао...


Ovakav poredak sa malim bodovnim razlikama i velikim brojem radova sa istim brojem bodova praktično ništa ne govori o radu žirija, i posljedica je prošle godine izmijenjenih pravila žiriranja.

Treba da se zna da članovi žirija ne redaju radove od najboljeg do najlošijeg, već sve radove ocjenjuju ocjenom od 1 do 10. Tako se godinama žiriralo u prvoj fazi žiriranja, a u drugoj fazi su radovi koji bi skupili najviše bodova (njih dvadesetak) ponovo dostavljani članovima žirija, koji bi od njih odabarali 10 najboljih i poredali ih od 1. do 10. mjesta. Prošle godine je, bez ikakvog objašnjenja, ta druga faza izostavljena i ustanovljen je poredak sabiranjem ocjena dobijenih u prvoj fazi.

Dakle, u žiriranju prošle i ove godine niti je traženo od članova žirija, niti su oni to činili, da biraju i rangiraju 10 najboljih radova, već su samo, kao što sam rekao, ocjenjivali sve dostavljene im radove ocjenom 1-10.

Isto je učinjeno i sa žiriranjem rabusa, s tim da se njima daju ocjene 1-5, dok se žiraranje anagrama i dalje vrši na stari način, tako da se bira i pravi poredak 10 najboljih.

Svoje stavove o načinu žiriranja na ovom konkursu, sa navođenjem slabosti i prijedlozima za poboljšanje, već sam u više navrata pisao, pa ne bih da se ponavljam.

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo sam ponosan na činjenicu da se SVE zna o žiriranju EDL.

Radi akademske rasprave, hajde malo da se upitamo da li išta znamo kako se žiriraju ostali konkursi.

Željko Jozić је рекао...


Je li sve kod ostalih natječaja transparentno?
Nije.
Jesu li svi zadovoljni?
Nisu.
Znaju li se kod svih članovi žirija?
Ne znaju se.
Objavljuju li svi bodove žirija?
Ne objavljuju.
Imaju li svi svoj blog kao EKK?
Nemaju.

Na TIO se okupljaju različiti enigmati s različitim stilovima i pogledima na enigmatiku te zbog tvoje pretjerane transparentnosti dolazi do nepotrebnih konfrontacija.
Ako želiš i dalje organizirati natječaje pojednostavi ih kako tebi odgovara. Čitajući naše komentare i prijedloge dobio si podosta informacija.

Ti si blogogazda, a mi smo blogokorisnici i blogosuradnici.