четвртак, 15. септембар 2022.

EDL UKRŠTENICE (8)

EDL 2022 - peto mesto (48 bodova)

Jadran Goloigra

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...


ćerkana, ćerka odmila (Srpski dijalektološki zbornik, tom 32, 1986.)
Lars Bender, nemački fudbalski reprezentativac
Аkerselven, reka koja protiče kroz oslo, Akerselva (Veliki atlas sveta)
dipoidi , kanadski dabrovi, (Život životinja)
Ostrivoj, muško ime , Ostrivoje (Prosvjetin imenoslov)
ljoskanje, (Rečnik SANU)

Zdravko је рекао...

A "slinojed"? Riječ izmišljena u Zadruzi. Ili možda ima neki validan izvor za tu riječ?

IlijaO је рекао...

Čak 4 kratice ( OGN, DJA, SSO, RSK?) u ovim skromnim dimenzijama! A izbor imenica - čisti larpurlartizam! Samo za trud- moja trica! I očito kako "bijela krpa" proždere križaljku!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Teška križaljka: SLINOJED, BENDER, AKERSELVEN, OSTRIVOJ, OLJES; 4 troslovne kratice, ali čak 71 slovo u skupinama.
Bjelina - 9 bodova, rješivost - 2, PDR - 7, ostalo - 7.
Od Argiolovih triju, ova bi od mene dobila najviše ocjene.

Hajro је рекао...

Sve tri su primjer vrhunske kombinatorike sa bjelinom kao ciljem. Na ovako mali lik nepoznati i upitni pojmovi su koliko nezeljeni toliko neizbjezni... Nadam se da cemo jednog dana vidjeti istu razigranost na vecem terenu i uz strozija pravila, dosljednije suce ili sudije, a posebno temeljitiji VAR (nije dovoljno naci negdje na internetu i prihvatiti). Zasluzuje to, taj nivo ozbiljnosti, truda, strogosti... i nasa lijepa igra i vrhunski igraci koji su vec tu, a i drugi koje takvim unapredjenjima treba privuci.

Mandrak је рекао...

Ako je ovo poslednji Goloidrin rad sa kojim je učestvovao, zaključujem da su mu vreme nije išlo u prilog. Ono što kod njega ranije nije valjalo i dalje ne valja, a ono što ga čini izuzetnim se i dalje vidi... samo ne baš jasno kao u vreme kada je mnogo sastavljao. Da budem iskren, sve to što je poslao meni deluje kao korak nazad.

Izrazito mi se ne dopada neologizam slinojed (vulgarizam, žargonizam, ne znam šta je) i mislim da takvom pojmu nije mesto u ozbiljnom radu. A ozbiljan rad ne bi smeo ni da sadrži po 3-4 naslagana nerešiva pojma i to enigmata sa Goloigrinim stažom mora znati (kad već žiri ne zna).

A ono što, uz kritičnu belinu, stavlja još jedan znak pitanja iznad ovog rada je donji levi ugao, sklepan za Krsmanovićeve (ali ne i za druge) novine. I uopšte, taj jezički osećaj koji ovaj autor ima tj. nema je vazda bio u sukobu sa uobičajenim, svakodnevnim i modernim odnosom prema leksici.