уторак, 24. јануар 2023.

IN MEMORIAM

Vjekoslav Sulić (1938.-2022.)

Napustio nas je još jedan član naše zagonetačke zajednice, a da za njegov odlazak saznajemo gotovo mjesec dana kasnije. Na žalost tako je to kad praktički više i ne postoji Zagonetački savez Hrvatske čija bi jedna od zadaća bila redovno praćenje zbivanja u hrvatskom zagonetaštvu.

Vjekoslav Sulić je rođen 24. srpnja 1938. godine. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a radni vijek proveo je u kombinatu Saponia na raznim poslovima. Bio je sportaš i kasnije sportski radnik, prvo u Judo klubu Mladost, potom u Streličarskom klubu Saponia, čiji je bio osnivač. Posljednjih desetljeća došla je do izražaja i njegova sklonost prema haiku poeziji. Posvetio se pisanju pjesama u kojima stihovima priziva sklad, mjeru, vrijednost, jedinstvenost i cjelovitost života. U prvom desetljeću izdao je tri knjižice haiku pjesama jednostavnih naziva – Slike, Dug i Gle! za koje ljubitelji haiku poezije tvrde da su baš jedinstvene.

No, njegova zagonetačka aktivnost je zanemarena. Istina i nije suviše istražena, a o njemu kao zagonetaču malo se pisalo. U zagonetačkom stvaralaštvu imao je bljeskove, no nije se dugo zadržao. Prvu zagonetku objavio je 2. srpnja 1955. godine u 190. broju beogradske Enigme. Veću aktivnost pokazao je kao suradnik Čvor Razbibrige gdje je od 1972. do 1975. objavio  više od sto pedeset zagonetaka, najviše rebusa. Objavljivao je u Feniksu (2000.-2002.), Osmosmjerki (Bj), Predahu (1974.-1979.) i Vjesnikovom kvizu (1976.-1991.). Drži se autorom više od četiristo rebusa, većinom ilustriranih crtežima kakve je u hrvatsko zagonetaštvo uvelo uredništvo Čvor Razbibrige.

Vjekoslav Sulić preminuo je 23. prosinca 2022. godine i posljednje počivalište našao je na osječkom Centralnom groblju.

Štef

4 коментара:

Belirac је рекао...

Vječna mu slava!

Aljoša Vuković је рекао...

Počivao u miru Božjem!

Анониман је рекао...


Vjakoslav SULIĆ se spominje u Leksikonu zagonetača Jugoslavije ("Čvor", Bjelovar, 1979, autora Stjepana Horvata) na strani 150.
U monografiji bibliografiji "ENIGMA 1 - 200" (ESS, Alma, 2011, autora Jovana Vukovića i Vladete Trivunca) Sulić se spominje u spisku saradnika pod brojem 186 (prvi rad objavljen u "Enigmi" broj 190 od 02.07.1955) zatim u spisku pseudonima saradnika pod brojem 71 sa pseudonimom JAMBUS i u pregledu autora po broju radova na strani 55 ( ukupno je objavio 3 rada).

Vlašar

Neki Tip је рекао...

Nakon razgovora s njegovim sinom Boris mogu reći da je rođen u Beogradu. Gimnaziju je polazio u Vinkovcima, ali završni razred i maturu položio je u Osijeku.