четвртак, 26. јануар 2023.

IN MEMORIAM

Miroslav Martinić (1948.-2023.)

Dana 26. siječnja 2023. u popodnevnim sati prestalo je kucati srce Miroslava Martinića, novinara u mirovini. Rođen je u Bjelovaru 27. travnja 1948. Tu je završio osnovnu školu i maturirao na bjelovarskoj gimnaziji. Mirek, kako smo ga zvali daleke 1968. godine, bio je moj gimnazijski jaran (1962.-1966.) s kojim sam započeo svoje novinarsko djelovanje. U gimnaziji smo priređivali i tiskali list Glas mladih u kojemu su bile i moje početničke križaljke i tada smo bili poznati kao Mirek i Štefek. Kada sam počeo razmišljati o enigmatskom klubu Mirek je bio prvi koji mi je pomogao da sredimo dokumente za osnivanje pa je tako i on bio jedan od desetorice osnivača Enigmatskog udruženja Bjelovar. Studirao je pravo ali put ga je odveo u novinarske vode, najprije u lokalnom Bjelovarskom listu i Radio-Bjelovaru, potom kao povremeni dopisnik Vjesnika. U Večernjem listu dobio je stalno zaposlenje i do raspada Vjesnikove kuće bio je dopisnik i urednik u tom listu. Kasnije prelazi u Radničke novine, potom u Jutarnji list … U mirovini je bio nekoliko godina.

U Čvoru je objavio jednu zagonetku (asocijaciju), nekoliko u Mini džuboksu i zagrebačkom Studiju. Zagonetke je prihvatio kao dio novinskog sadržaja, ali ne i više. U Enigmatskom udruženju Bjelovar stalno je bio zaposlen od 1969. do sredine 1974. godine i obavljao je poslove vezane za promidžbu, prodaju i pripremu klupskih materijala. Bio je sudionik prvih Susreta zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima (1969.-1973.). Kao novinar pratio je svaku akciju Zagonetačkog društva Čvor i o njima izvještavao u listovima u kojima je radio ili bio povremeni dopisnik.

Posljednje dvije godine prelistavao je dnevne novine i revije koje je godinama skupljao i čuvao. Revno je izrezivao članke vezane uz ZD Čvor i njegove akcije u proteklih pedeset godina, slao mi ih i tako popunjavao Čvorovu pismohranu. Otišao je još jedan čvoraš, ostat će u našim sjećanjima i mislima … Mirek, sretan put!

Stjepan Horvat

2 коментара:

Анониман је рекао...


Iskreno saučešće porodici i "Čvoru".

Vlašar

Aljoša Vuković је рекао...

Iskrena sućut obitelji. Počivao u miru Božjem!