четвртак, 26. јануар 2023.

RAZONODITE SE

Piše. Mladen Marković

Posle svega što smo videli, teško je zamisliti neku enigmatsku strahotu koja bi mogla da nas iznenadi ili šokira. Tržište je preplavljeno hrpama depersonalizovanih i jeftinih kvazičasopisa i na kisocima je danas (tačnije: godinama unazad)  nemoguće kupiti makar jedan enigmatski list koji zavređuje bilo kakvu pažnju. Zapravo, u Srbiji ne postoji enigmatski list koji se izdvaja kvalitetom, ali se u žestokoj konkurenciji lošeg enigmatskog sadržaja može pronaći enigmatika koja svojim prisustvom dokazuje da ispod dna postoji bar još jedno dno. A to je samo po sebi vredno pažnje. 

Verovali ili ne, u trećoj deceniji XXI veka, u jednom enigmatskom časopisu koji je katalogiziran u publikaciji Narodne biblioteke Srbije, možete videti ovo:

 


Reč je o brodu "Razonoda" koji postoji 27 godina i sada plovi pod gusarskom zastavom koju svakog meseca diže izvesna Živoslava Cica Mandić. Nije poznato da li gospođa Mandić sama sastavlja ove skandalozne kreacije ili je pronašla nekog zaljubljenika u enigmatiku koji se, njoj za ljubav, prihvatio posla, tek - izvesno je da nikada i nigde, otkad enigmatski časopisi postoje, nisu viđene ovakve izmasakrirane mreže. 

Ako ovaj podatak sam po sebi nije dovoljno šokantan, evo i nastavka: "ukrštenice" ovog tipa su jedini enigmatski sadržaj koji moderna "Razonoda" donosi premijerno! Sve ostalo se preštampava iz brojeva od pre x i xy godina, kada su enigmatsko štivo pripremali Vukadinović i Živanić. Određeni broj ukrštenica (sa monotonim belinama 6 x 6) dolazi iz kuhinje Topličevića, Pučijaševića ili nekog njima sličnog, a sudeći po temama, i ti radovi su iz bliže ili dalje prošlosti. 

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Mladen je naslovio tekst sa NEVIĐENO.

Анониман је рекао...

Stvarno,ovako nešto još nisam vidio,cijeli segmenti križaljke uredno odsječeni od ostatka.RankoN

Slavko Bovan је рекао...

Teško da ćemo ovako nešto naći i u školskim listovima u ukrštenicama koje prave osnovci. Da li su ovi u Razonodi ikada pogledali bilo koju ukrštenicu?
Moraću na kiosk da nabavim jedan primjerak lista. Ovo valja sačuvati.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Na ovom blogu anonimni komentari se brišu. Nema izuzetka ni onda kada komentar pobudi radoznalost.