четвртак, 9. новембар 2017.

KVIZORAMA (1336)


Kvizorama 1336, 11.11.2017.

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Što bi kazao Izet Fazlinović: "Šta je ovo, braćo moja mila"?!

Mandrak је рекао...

Senzacionalno jeste, svaka čast Žarku na ambiciji, samo je diskutabilno kojoj kategoriji pripadaju ovakvi radovi. Naravno, očekuje se izvestan postotak ne baš reprezentativne građe, ali do linije koja razdaja zonu klasične enigmatike do privatnog enigmatskog eksperimenta.

Rekonstruisao sam uspravne pojmove: VELIKA SLATINA, IVANA STARINEC, ZADIRKIVATI SE, IRACIONALITET, POGOSPODITI SE, ITALO AMERICAN, SALON KERAMIKE. Tako poređani i ne izgledaju rđavo, osim što vodoravno tvore više od 10 potpuno nepoznatih reči. Ovo je, zapravo, neka vrsta ispunjaljke sa 2 do 3 vodoravna rešenja, i gomilom čitkih nizova slova koji, hvala guglu, nešto označavaju.

Rešad Besničanin је рекао...

Teško je ovo napraviti - svaka čast Žarku! Mislio sam da ovakav sastav neću ugledati u skorijoj budućnosti, ali me je Žarko demantovao. Još jednom je pokazao da se uz pomoć Gugla mogu stvoriti i ovakvi rekordi. Drugo je pitanje poznatost uvrštenih pojmova (u ovom slučaju u vodoravnim nizovima) koji su u većini slučajeva manje poznati i nama enigmatama a kamoli onim rešavačima kojima su i namenjeni.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Žarku čestitam unatoč velikome broju nepoznatih pojmova. Križaljku ću objaviti u nedjelju ali s riješenom bjelinom. Pokušat ću sljedeće godine ponoviti nešto slično. Možda mi se posreći.

zarptica.53 је рекао...

Hvala svima na komentarima! Posebice hvala Borisu na "uredničkoj riječi" (oulipovski i Queneauovski!). Inače, jula 2016, na Korčuli, na predivnoj terasi kuće moga životnog prijatelja Zorana Tasovca (ex Splićanina, sada stanovnika Hamiltona u Kanadi) upriličio sam belinu 7x13 sa učaurenim imenom ARIJAN, na lik dimenzija 21x13. Sve gumicom i olovkom (u Hajrudinovom stilu- na kariranom listu iz sveske)i naravno, Googleom. Miroslav Cvetković je objavio na svom blogu. Ukrštenica je fonetska, sa mnogo poznatijum vodoravnim pojmovima, meni baš prijemčiva. Nije ugledala svetlost dana u štampanim medijima,ocenio sam da ovodrinskom enigmatskom izdavaštvu nije interesntna.
Elem, šta dalje? Pokušati sa 8x13 ili nešto drugo. Odlučio sam se za ovo "drugo".
Pa, Nedjeljko, u stilu "nekako s' proljeća" kad budem "sav od ludila", možda mi se posreći da napravim korak u novi izazov.
Računam i na tvoju upornost te ne sumnjam u tvoj uspeh!
Živela (autorska) enigmatika!