понедељак, 17. септембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (25)


DAN ZAGONETAČA (III)
Piše: Stjepan Horvat

Dan zagonetačaPrvi susret zagonetača Jugoslavije bio je najavljen u službenom prospektu „Vinkovačkih jeseni“ za 1969. godinu. U rasporedu Programa od 5. do 14. IX. navedeno je uz stale programe i:
Subota, 13. IX. u 20 sati – „Šareno veče“ – Izvlačenje zgoditaka tombole i nagrada specijalnog enigmatskog izdanja.
Nedjelja, 14. IX. – Susret enigmata Jugoslavije.
Zagonetači koji su u Vinkovce doputovali u subotu popodne mogli su u restoranu u središtu grada prisustvovati zabavnoj večeri, na kojoj je održana modna revija, izvlačili se brojevi tombole „Vinkovačkih jeseni“ te se izvlačile nagrade iz specijalnog broja „Čvora“ posvećenog „Vinkovačkim jesenima“. Taj su broj pripremili slavonski zagonetači, a uredio Boris Antonić, a sve prisutne zabavljala je tada mlada pjevačica Vera Svoboda. Imao sam čast biti s njom za stolom, a tu su se još našli Franjo Forjan, Mladen Gatalica, Gordana Belak (današnja moja supruga!), Zvonimir Furtinger, urednik na Drugom programu tadašnjeg Radio-Zagreba, Damir Mejovšek, glumac i voditelj „Radio-križaljke“, te Dušan Šuša kao domaćin.

U nedjelju je, nakon Skupštine EUB i stručnog sastanka, održano malo natjecanje zagonetača. Svaki zagonetač je morao na odabrani lik iz „Mini Čvora“ sastaviti jednu križaljku, a od slova svoga imena i prezimena te eventualno mjesta stanovanja morao je sastaviti premetaljku. Natjecanje je vodila komisija u sastavu Marijan Jurčec, Jaro Leskovšek i Slavko Peleh. Nakon pregleda svih radova komisija je utvrdila poredak. Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 150 dinara (tada je jedan primjerak „Čvora“ koštao 0,50 dinara) osvojio je Milan Puškar iz Okučana, dok su drugu i treću nagradu (100 d i 50 d) ravnopravno podijelili zagonetači Božidar Vranicki iz Splita i Zvonimir Turek iz Koprivnice.
Po završetku natjecanja svi sudionici Prvog susreta zagonetača Jugoslavije posjetili su plantažni voćnjak „Borinci“ (tada površinom najveći voćnjak u Europi!). Oproštaj je uslijedio za zajedničkim ručkom, kada su svima sudionicima uručene „Spomenice za sudjelovanje na Danu zagonetača (I susretu zagonetača Jugoslavije)“.


Urednička napomena: Rezultati tih natjecanja zagonetača objavljeni su u "Zagonetaču" broj 86 ("Čvor razbibriga", broj 225, 15. II. 1975) u članku "Vinkovačke jeseni 1969.", potpisanom inicijalima G. Š. (Gašpar Šahinić), što je (bio) pseudonim Borisa Antonića. Kako članak počinje na dnu treće stranice i nastavlja se na cijeloj četvrtoj stranici, u prilogu donosimo cijeli "Zagonetač" broj 86, koji se objavljivao kao podlistak "Čvor razbibrige". (jn)

Нема коментара: