понедељак, 30. септембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (79)



LEKSIKON ZAGONETAČA (III.)
Piše: Stjepan Horvat
Podaci za drugo izdanje Leksikon zagonetača najvećim dijelom prikupljali su se pomoću priređenog upitnika, koji je bio razaslan u ljeto 1987. godine na sve dostupne adrese zabilježene u adresaru ZD Čvora. Anketirani su zamoljeni da do 30. rujna 1987. godine popune i vrate upitnik u uredništvo. Upitnik je trebalo popuniti što opširnije i točnije, pa je čak savjetovano da u slučaju nedostatka prostora na novom arku papira ispišu svoje odgovore. Naravno, produžen je bio rok za dostavu upitnika, a mnogi su požurnicama zamoljeni da to što prije učine.
Ne znam točan broj koliko je vraćeno tih upitnika, ali svi su danas pohranjeni u osam velikih registratora i danas su neiscrpno vrelo podataka o pojedinim autorima pred kraj prošlog stoljeća. Svakodnevno obrađujem podatke iz njih, proširujući tako bazu osnovnih podataka, no za cjelokupnu obradu trebalo bi mi sigurno više od šest mjeseci svakodnevnog rada.
Već sam pisao da su uz odgovore na postavljena pitanja autori po vlastitom izboru slali i kopije svojih najuspjelijih radova. Sigurno, kod mnogih se taj podatak danas promijenio, ali pokazuje svu raznolikost pristupa zagonetkama. Osim osnovnih podataka o datumu i mjestu rođenja, struci i adresi, autori su dali podatke o prvom objavljenom radu, popise listova u kojima su surađivali (neki su navodili i broj objavljenih radova u tim listovima), svom sudjelovanju u zagonetačkim događanjima, članstvu u klubovima i aktivnostima u njima, kategorizaciji, nagradama i priznanjima, potpisima, šiframa i pseudonima pod kojima su im zagonetke tiskane. Većina ih je dostavila i novije fotografije, koje su posebno arhivirane i danas su skenirane i obrađene i nalaze se u sastavu moje digitalne fotoriznice.
Zanimljivi su bili odgovori starijih enigmatskih autora, jer o njima se malo znalo, a do njihovih adresa dolazili smo na različite načine. Kao ilustraciju ovom prilogu donosim faksimile anketnog lista kojega je popunila Lada Alfirević, supruga prof. dr. sc. Slobodana Alfirevića iz Splita. U Leksikonu zagonetača Jugoslavije, u odrednici Slobodan Alfirević, pisao sam:
ALFIREVIĆ, Slobodan. Zagonetač starije generacije iz Splita. Surađivao u "Zagonetki" (1953-1957) i drugdje. Istaknuo se i kao odgonetač (na Prvenstvu odgonetača 1954).
Lada Alfirević je napisala popratno pismo u kojemu je objasnila zašto je ona ispunila upitnik. Na žalost u to vrijeme Slobodan je bio teško bolestan i teško je komunicirao s drugim osobama. Kao što se vidi, iz upitnika smo saznali točan datum i mjesto rođenja, prve naznake gdje su objavljeni radovi, a s odgovorima je potvrdila naša ranija saznanja o zagonetačkom radu njenog supruga. Danas znamo da je prof. Alfirević preminuo u Splitu 27. siječnja 1997. godine. Nadam se da će netko od splitskih zagonetača, članova EK „Božidar Vranicki“, pokušati doznati koju činjenicu više o zagonetaču iz njegova grada.



Urednička napomena: O Slobodanu Alfireviću postoji članak na Hrvatskoj enciklopediji (OVDJE). (jn)

Нема коментара: