недеља, 22. септембар 2019.

REBUSANJE (3783)

5, 2, 10
EDL 2019 - SEDMO MESTO - 43 BODA
Ilija Ozdanovac

12 коментара:

Aleksandra је рекао...

Prela pa zaboravila?

Slavko Bovan је рекао...

Da (pre La Paza Bora vila).

Радоја Рацановић је рекао...


Petočlana BiJ ekipa stigla je večeras u povratku u Gradišku, gdje se i kompletirala u odlasku, nakon podužeg zadršavanja na graničnom prelazu. Red je bio da se sjedne i malo odmori, pred nastavak putovanja ostatka ekipe i, naravno - kako je već primjećeno, pogleda šta ima novo na ovom blogu. Taman je bio objavljen ovaj rebus tako da smo ga zajedno sa autorom rješavali i komentarisali.

Jedinstven je zaključak da je ovo odličan rebus i da je vjerovatno trebao zauzeti više mjesto na tabeli. Na kraju krajeva, to smo ja i Adnan (Vjerujem da se dobro sjeća kako je glasao.) potvrdili svojim glasovima prilikom žiriranja.

Meni se ovaj rebus toliko dopao da sam ga stavio ispred svih rebusa sa neizrečenim predikatom i čak jednog sa izrečenim predikatom, tako da sam mu dodijelio 8 bodova.

Slavko Bovan је рекао...

Propozicije su vrlo surove pa nisu SVI rebusi mogli dobiti 10 poena.
(Ovo je pokušaj duhovitosti, a u stvari ozbiljno govorim da su nijanse odlučivale). Slažem se da je rebus dobar, ali lično mislim da ima i malu manu u vidu muško/ženskog roda.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj rebus je u prvoj fazi dobio 18 poena (minimum da prođe dalje) a u finalu jednu devetku, jednu osmicu (Radoja) jedno šesticu (Adnan) i jednu dvojku. Četvoro sudija nije ga uvrstilo među prvih deset.

Радоја Рацановић је рекао...


Znam ja da svi ne mogu dobiti 10 poena, ali - eto - da malo tupimo (i oštrimo).

Najprije, o nepostojećoj falinki. Nema toga što u rodnom smislu ne može biti Bora jer je to i muško i žensko ime. Problem je što nemamo nijednu poznatu Boru, koliko ja znam, pa moramo ideju ilustrovati muškarcem s tim imenom. Otuda Bora, zaista, ne može biti kupačica ili pjevačica, ali može biti npr. krtica (špijun), velika zvijerka, dobra duša i - sve ono što se ne može iskazati u muškom rodu, a tako je i sa riječju vila.

Zaista je vrlo, vrlo čudno da je ovako dobar rebus jedva ušao u finale i onda u tom finalu zauzeo ipak visoko 7. mjesto. To ponovo otvara pitanje koliko ad hok izabrani članovi žirija ozbiljno pristupaju tom poslu.

Slavko Bovan је рекао...

Slažem se da je rebus dobar (vrlo dobar, odličan) ali ako uporedimo npr. sa prvim DOBRI SE LAŽI STIDE (kao rečenica) i PRELA PA ZABORAVILA, smatram da nije za poređenje (u smislenom/jezičkom smislu). Dobri se, zaista laži stide, a ta gospođica što je prela, šta je zaboravila? (Zaboravila je presti ili zaboravila je nešto drugo?. Bolje bi bilo da je prela pa zamrsila, ali kako napraviti MRS + ILA?!). Diskususija je uvijek poželjna.
Moj rezime, rebus je dobar taman za mjesto na kome jeste (mjesto plus minus jedan).

Milan Žarkovački је рекао...

Radoja, zar muška vila nije vilenjak?

"Mrsila" se može napraviti kao "mrs (suprotno od posno) i la (npr. nota)".

Радоја Рацановић је рекао...


Rješenje ovog rebusa asocira na poznatu narodnu izreku, sa kojom je i smisleno povezano: "Ostarila pa zaboravila."

Vila i vilenjak su riječi koje i slično zvuče i značenjski pripadaju istoj podgrupi riječi (odnose se na narodno vjerovanje), ali ni u kom slučaju vilenjak nije muška vila. Ako se dobro sjećam, vilenjak je muška vještica (vještac).

N. Petkovski је рекао...

Propozicije ovog konkursa za rebuse su bile: "Sastavite klasični rebus u kome se u postavci (na slici) koristi naziv (SAMO) JEDNOG glavnog grada bilo koje države na svetu". La Paz NIJE glavni grad Bolivije, on je samo administrativni centar zemlje, a glavni grad je Sukre.

Sa Vikipedije:

Višenacionalna Država Bolivija
Estado Plurinacional de Bolivia
Glavni grad: Sucre

La Paz je sjedište vlade, Sucre službeni glavni grad

Анониман је рекао...

Kod ovog rebusa se najviše vidi kako su na solidnog hrvatskog enigmatu utjecal dva bloga s vanzemaljskim rebusima (ni postavke ni odgonetke). Inače, dosada mi se samo sviđa prvoplasirani rebus (i postavka i odgonetka), a objavio bih još Minićevu Anku. Moj rebus je visoko plasiran a nikad si ga ne bi objavio, poslao sam dva bolja... Pero

Svetlana је рекао...

Meni je smetalo tačno ono što je Slavko napisao - nisam u glavi mogla da vizualizujem rešenje rebusa. Zaboravila je, ali šta? Od mene trojka u prvoj fazi i bez bodova u drugoj.

Pero, od mene si za rebus dobio peticu, (ali mršavu ako ti je to za utehu. :D) i peto mesto. Jednostavno sam morala da nagradim one koji su se "usudili" da budu drugačiji od standardnog "trć, frć, grad, mrć, krć" oblika koji se pojavio 50 puta. Ponavljam, nemam ništa protiv čitaljki (jedna me je čak oduševila, pa sam je stavila na treće mesto), ali kada je u pitanju rešenje koje se ni po čemu ne izdvaja od svih ostalih 49 rešenja čitaljki, kako čovek to da oceni? Zato su kod mene bolje prošli ovi prvo-pomenuti rebusi kojih je bilo jako malo.

Koliko sam ja shvatila, ovo su interna takmičenja gde nije cilj da rebus bude po meri prosečnog rešavača nekog enigmatskog lista, već da se pokaže kreativnost, pa tako i ocenjujem. Naravno, to i dalje podrazumeva da postavka i rešenje rebusa budu smislene rečenice.