понедељак, 7. јун 2021.

ACTA AENIGMATICA (166)

Pripreme za 6. SOZAH

Piše: Stjepan Horvat

Enigmatski klub Božidar Vranicki iz Splita prihvatio je domaćinstvo Šestog susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske, koji se po programu Zagonetačkog saveza Hrvatske trebao održati u subotu 24. lipnja 1989. godine u Splitu. Klub je tada bio vrlo aktivan, a njegovi članovi uspješno su surađivali u tadašnjim enigmatskim listovima, a odgonetači osvajali zapažena mjesta na odgonetačkim natjecanjima. U vrijeme priprema za 6. SOZAH predsjednik je bio Željko Bilankov, a tajnik Petar Čović.

Organizacija godišnjih druženja hrvatskih zagonetača svake godine bila je sve uspješnija, pa su i Splićani uložili dosta truda da ovo događanje prođe u okviru već do tada prihvaćenih standarda. Domaćini su 30. svibnja 1989. godine uputili pismo predstavnicima svih članica Zagonetačkog saveza Hrvatske u kojemu su zamolili za pravovremeno prijavljivanje sudionika i natjecateljskih ekipa, a u prilogu su poslali i prvi broj Biltena, koji sam tada shvatio kao nagovještaj stalnog glasila ovog kluba (na omotnoj stranici pisalo je: Godina prva!). Otisnuto je svega dvadeset primjeraka, a u pripremama je sudjelovalo Predsjedništvo EK.

Bilten je imao sedam stranica prije svega s informacijama vezanim za druženje u Splitu. U Uvodnim napomenama navedeni su svi sponzori i donatori 6. SOZAH-a, a među njih šesnaestoro našli su se ZD Čvor iz Bjelovara, ZD MAR iz Nove Gradiške, ZS VAZAK iz Varaždina i Vjesnikov kviz iz Zagreba. Na drugoj stranici dat je popis šest klubova koji su osigurali plasman na natjecanja u okviru SOZAH-a. Saznajemo da će se sve održati u Domu JNA u Splitu, gdje će, pored natjecanja i skupštine ZSH, biti priređena i enigmatska izložba.

Priznanja i nagrade za natjecanja osigurao je domaćin, a ZSH će dodijeliti priznanja najaktivnijem društvu, najboljem zagonetačkom aktivistu i najboljoj zagonetačkoj rubrici u 1988. godini. Tu je i podatak da je znak za 6. SOZAH izradio akademski slikar Gordan Bijelić, član ZD MAR iz Nove Gradiške.

U okviru 6. SOZAH-a bila su predviđena sljedeća natjecanja: Prvenstvo odgonetača Hrvatske (POH), Prvenstvo autora zagonetaka Hrvatske (PAZAH), Prvenstvo odgonetačica Hrvatske (POcaH), Ekipno prvenstvo odgonetača Hrvatske (EPOH), Ekipno prvenstvo autora zagonetaka Hrvatske (EPAZAH), Ekipno prvenstvo odgonetačica Hrvatske (EPOcaH), Omladinsko prvenstvo odgonetača Hrvatske (OPOH) i Prvo timsko prvenstvo odgonetača Hrvatske.

U Biltenu je otisnuta i satnica održavanja svih priredbi u okviru SOZAH-a, a date su i ostale informacije vezane za kontakte s domaćinima organizatorima: Željkom Bilankovom, Petrom Čovićem i Miroslavom Ligutićem.


Нема коментара: