четвртак, 3. јун 2021.

NOSTALGIJA (1249)

Orbis broj 370, 15.05.1990. (str. 35)

Prilog: Gojko Mandić

7 коментара:

Migo је рекао...

AMAZ?

Mandrak је рекао...

Amaz nije ničiji tipfeler, već oblik neči "namaz" korišćen u epskim pesmama koje je spevao Filip Višnjić, a zabeležio Vuk Karadžić. U pesmi "Boj na Loznici" spominje se 2 puta (jedan stih iz te pesme Vuk je citirao u Srpskom rječniku, a stavio je i oznaku "st.").

Više puta su neki enigmtski prosvetitelji pisali o tom nesrećnom amazu, ubeđujući neuko pučanstvo da ta reč ne postoji i da je posredi Klaićev propust (kao, on nije bio dovoljno bistar da bi uvideo da je amaz korumpirani namaz, nego su tek Pauletić i Spahović to uočili; ovaj drugi je, ako se dobro sećam, pravio i nekakvu anketu, a anketirani imami i alimi su mu rekli da reč ne postoji).

Migo је рекао...

U pjesmi "Boj na Loznici" pominje se dvaput!? Da li tako zaslužuje mjesto u ukrštenici na ovim prostorima?

Mandrak је рекао...

A koliko bi bilo dovoljno, u kom delu i sa čijim potpisom, Miodraže?
To je epska poezija (zabeležio je tvoj Hercegovac, vi bar podržavate jedni druge u svemu i svačemu, ali ako si nekakav izrod i čak ti Vuk nije dovoljno autoritativan, onda ti je pitanje na mestu... u tom slučaju nemam odgovor).
Kako god, amaz je, kao oblik reči namaz, iz epske poezije ušao u Vukov rječnik, kasnije u Klaićev i R Sanu.
U okviru enigmatike, oprvdanje za korišćenje postoji, tim pre što se radi o nasrtljivom četvoroslovu.

Uostalom, pitanje "da li ta reč zaslužuje mesto u ukrštenicama?" može se postaviti za milion nizova slova ovog tipa. Takva pitanja obično postavljaju oni koji su sa ukrštenicama na "vi".

Mandrak је рекао...

Uzgred, naveo sam da se spominje 2 puta (svejedno dal je pesma o Loznici ili o Trebinju) jer se time otklanja sumnja da je reč o lapsusu. Ako je Filip 2 puta otpevao "amaz" a Vuk 2 puta zapisao isto, onda je amaz.

Migo је рекао...

Šta sam tražio to sam i dobio. Ti si najpametniji i s tobom se ne vrijedi raspravljati. Nikome se ne možeš obraćati na ovakav način Mladene! Priča ti gubi smisao i ne drži mi više predavanja!

Mandrak је рекао...

Ne znam, stvarno. Pitao si i odgovorio sam ti (a kako ću odgovoriti, to je moja stvar, ne možeš ti da mi kažeš šta da ti kažem. Niti kako). Probao sam da objasnim da amaz nije nepostojeća reč kao što su xy puta tvrdili neki enigmati (možda i na ovom blogu). Dakle, postoji i zna se odakle potiče.
Imamo prvi izvor (a za mali broj sličnih reči se uopšte i zna ko ih je i kada prvi upotrebio), a da li je nekome dobar ili loš, to je njegova stvar. Bitno je samo znati da Klaić nije napravio grešku.
(Ovo "predavanje" je za ostale čitaoce, ne za Miga :D).