уторак, 15. јун 2021.

PAPIR, KAMEN, MAKAZE

Piše: Mladen Marković

Kao enigmata za decu,  veoma često objavljujem frajšten-ukrštenice. Uglavnom ih dizajniram sam, a kad mi treba pomoć – obratim se dizajneru naših časopisa (koji je 6 godina išao u školu da bi to mogao da radi i da bi bilo kome mogao da daje savete). 

POVEZANO S OVOM OBJAVOM

1 коментар:

Mandrak је рекао...

Post je povezan sa linkovanom objavom, ali i sa objavom na jednom nepopularnom, samoreklamerskom blogu. Tamo je osvanula kritika objavljenih frajšten-skandinavki. U opštem smislu, kritikant je poluobrazovano lice, a u pogledu dizajna: NKV.

„Izuzetno ružno pripremljene, a pre svega loše zamišljene“ radove „loše“ sam zamislio ja, a „izuzetno ružno“ pripremio Željko Jandragić. Nijedan od nas dvojice nije dizajner, i zato bi svaka dobronamerna kritika koju bi uputilo kompetentno lice bila dragocena. Nažalost, kritikovao nas je samozvani vizuelni umetnik sa majstorskim pismom (i sa dobrim namerama, u to ne treba sumnjati).

Da se radi o nekoj respektabilnijoj personi, verovatno bih objasnio šta sam hteo, šta je moglo, šta nije moglo i šta nije ispalo kako treba. Ovako, nemam potrebu da bilo šta obrazlažem. Obrazloženje bi se s pravom tumačilo kao pravdanje izazvano uvažavanjem nečije nestručnosti, a ne znam zašto bi bilo ko uvažio takvu kritiku, osim ako kredibilitet kritikanta ne vidi u „Zlatnom peru“ dodeljenom za hiperprodukciju enigmatskog bofla u šund-časopisu Eureka ili u pukom iskustvu (a iskustvo kao iskustvo samo po sebi ništa ne znači; ima majmuna koji godinama teraju motocikle u cirkusu, a i dalje su obični majmuni).