понедељак, 23. јануар 2023.

ACTA AENIGMATICA (248)

Enciklopedija na karticama – Svijet sporta

Piše: Stjepan Horvat

U vrijeme svog najaktivnijeg djelovanja od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća Enigmatsko udruženje Čvor razvijalo je različite izdavačke djelatnosti. Osim enigmatskih časopisa raznih formata i uredničkih koncepcija (uvijek nešto novo i drugačije nego što je već prije bilo!), bogata je bila i izdavačka djelatnost knjiga, ne samo enigmatskih. U vrijeme kada nije bilo interneta i kada se do fotografija dolazilo „posuđivanjem“ objavljenih u drugim novinama i revijama ili se moglo nabaviti putem specijaliziranih agencija (npr. za naslovnice Skandi Čvora uz cijenu od današnjih 100 eura), EUČ je pokrenuo izdavanje zanimljive edicije: Enciklopedije na karticama – Svijet sporta. Iako to nije imalo direktan dodir sa zagonetaštvom, bila je to velika novina u vrijeme bez specijaliziranih leksikona i sličnih tematskih knjiga.

Na ideju sam došao nakon što mi je u ruke došao neki francuski enigmatski časopis u kojemu se slična stvar reklamirala s temama o kulinarstvu i životinjskom carstvu. Na tržištu je bilo već samoljepivih sličica i albuma nogometaša, izdavanih povodom svjetskih i europskih prvenstava od talijanske firme Panini iz Modene, čiji je vlasnik bio talijanski poduzetnik i zagonetač Giuseppe Panini (uvoznik su bile Dečje novine iz Gornjeg Milanovca). No ovo je bilo posve drugačije i zahtijevalo je ozbiljne pripreme jer trebalo je riješiti pitanje nabave fotografija sportaša iz cijelog svijeta, tiska i pakiranja u folije te posebne kutije za odlaganje kartica.

Svaka kartica sadržavala je fotografiju u boji određenog sportaša, sportske momčadi, sportskog radnika, trenera ili suca. Pored fotografije bile su grafičke oznake vezane za sport u kojemu se natjecao, prvenstva i rezultate. Na poleđini kartice bio je sportski životopis s postignućima toga sportaša tijekom njegove karijere. Enciklopedije u svescima obično su bile u velikom vremenskom zaostatku, a ove kartice donosile su najvažnije ažurirane podatke do 30 dana prije objavljivanja.

Po deset kartica različite sportske tematike pakiralo se u najlonske vrećice s oznakom serije na omotnom / naslovnom letku (na jednom listiću, u prvoj i trećoj seriji na dva listića), a svaka serija donosila je deset novih kartica. Kompleti su se mogli kupiti na novinskim kioscima svakog ponedjeljka. Skupljači kartica mogli su nabaviti i posebno izrađenu kutiju u koju se moglo odlagati kartice.

Promocija ovog projekta održana je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik 16. prosinca 1980. godine u nazočnosti brojnih sportskih novinara, kasnije i suradnika na osmišljavanju kartica. Fotografije odn. dijapozitivi nabavljani su na različite načine, pa su dobivani čak putem kulturnih atašea pri veleposlanstvima nekih država, kao i od pojedinih sportskih saveza i sl. Otisnuto je gotovo 400 kartica, no utjecajem raznih ekonomskih i političkih odnosa projekt je zaustavljen, o čemu su čitaoci obaviješteni posebnim letkom.

Danas se te kartice nude na prodaju putem internetskih stranica namijenjenih toj svrsi, a pojedine dostižu vrijednost više od deset eura, a za komplet se traži iznos od – 2.500 eura.

U prilogu je kartica rukometašice Svetlane Kitić iz prve serije, kao i članak iz Vjesnika, objavljen 17. prosinca 1980. U prilogu su također i omotni letak iz prve serije i letak o privremenoj obustavi projekta (koja je na koncu postala i stalna).


 





3 коментара:

Krsta је рекао...

Od izdatih 400 kartica, kako navodi Štef, imam 347. Vidim i njihovu vrednost, prosto neverovati.
Pozdrav kolekcionarima kartica, a nadam se da ih ima.

Belirac је рекао...

Na prvoj slici vidi se moja kolekcija kartica "Svijeta sporta" u originalnoj kutiji. Vjerujem da su tu sve kartice koje su izdane, iako ih nisam prebrojavao.
Čak imam i sve naslovne / omotne letke koji su išli skupa s njima.

Belirac је рекао...

Bilo bi zanimljivo kad bi Štef Horvat opisao i kako su se te kartice pakovale u plastične folije u "Čvorovim" novim prostorijama, a mogao bi se komentarom javiti i dječak bez naočara sa slike objavljivane na lecima.