субота, 14. јануар 2023.

NOVA KNJIGA



 

Bibliografija zagonetaka BH časopisa RAZONODA

ZD „Čvor“ i u 2023. godini nastavlja izdavati raznovrsne knjige vezane uz zagonetaštvo. U planu za 2023. planira se osim izdavanje knjiga zagonetaka različitih autora i nekoliko važnijih naslova kao što stu Zagonetački pseudonimi i šifre, Zagonetaštvo u postilirsko vrijeme, Acta aenigmatika (3. knjiga), Sto kriptogramologa, Bibliografija zagonetaka Čvor – Čvor Razbibrige i dr.

Prva knjiga u 2023. godini je bibliografija koju je pripremio Stjepan Horvat. Radi se Bibliografiji zagonetaka časopisa „Razonoda“ (1956.), što je izlazio u Sarajevu, drugom poslijeratnom listu u Bosni i Hercegovini. Pokretač i urednik bio je Milutin Podboj, no njegovom iznenadnom smrću uređivanje je preuzeo Dejan Divljan.

Knjižica ima 30 stranice novog formata za bibliografije (A5) na kojemu će biti otisnute manje opsežne bibliografije enigmatskih listova. Priređena je po uzorku na ostale bibliografije, pa tako su obrađeni svi autori i njihove zagonetke, tekstovi vezani uz enigmatiku, popis suradnika iz odgovora uredništva, nazivi i odgonetke svih zagonetaka (osim križaljaka). U uvodnom dijelu dati su životopisi Milutina Podboja i Dejana Divljana.

Enigmatski list Razonoda izdavalo je Novinsko-izdavačko poduzeće Oslobođenje iz Sarajeva. Prvi broj pojavio se 1. rujna 1956. godine. List je počeo kao dvotjednik, da bi kasnije posao tjednik. Nije bio dugog vijeka i posljednji deseti broj izdan je 17. studenog 1956. godine.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 6 € (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj potrebno je unijeti OIB uplatitelja. Ako prvi puta uplaćujete na račun Čvora bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresa za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 8 €. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 10 € (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem. (sh)

3 коментара:

Hajro је рекао...

Dejan Divljan je bio slavni glavni urednik "Svijeta" koji je u jegovo vrijeme išao u 200.000 primjeraka. Sjećam se križaljke. Njegov sin Srđan Divljan je bio član redakcije "Orbisa", radio je u pripremi tekstualnog dijela, enigmatika mu je bila bliska, otišao je u Australiju, čuli smo se prije više od 2 godina...

Neki Tip је рекао...

Je li i on sastavljao zagonetke? LP

Hajro је рекао...

Koliko ja znam nije. Prijatan i načitan momak, vrtio se oko nas jer smo imali njemu zanimljive knjige, posebno filmska enciklopedija Ephraima Katza, pomagao nam je s engleskim... Sjećam se i putovanja za Rijeku, ja sam išao na Grobnik (moto SP) i u Delnice na enigmatsko natjecanje (POJ), imao je primjedbe na moju vožnju. Lijepa sjećanja...
Kontakt pomenut gore se desio prije 20 i par godina (ne 2).