петак, 11. јун 2021.

ENIGMATSKE DEČJE IGRE




 Piše: Mladen Marković

Iako su Zmajeve Dečje Igre odložene za pretposlednju nedelju juna, prve radionice „Enigmatske dečje igre“ su održane po starom planu: juče, 9. juna, u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici, sa učenicima 4. razreda. Radionice su finansirane iz fonda Zmajevih dečjih igara, a organizator je novosadski Dečji kulturni centar.

Cilj radionica bilo je upoznavanje dece sa osnovnim enigmatskim formama, sa posebnim akcentom na zagonetkama koje su plasirane i popularizovane u Čika Jovinom „Nevenu“. Program je, uz kraći narativni segment i demonstraciju, sadržao interaktivno rešavanje stihovnih anagrama, ispunjaljki, skandinavke i osmosmerke sa rečima pesme Jovana Jovanovića Zmaja iz koje je jedan stih ove godine poslužio kao slogan Zmajevih Dečjih Igara: „I reči su od drveta, od njih šuma biva“. Naslov pesme je „Reči i smisao“, a to je i rešenje osmosmerke (naravno, i ostale zagonetke su tematski bile u vezi sa ZDI). U drugom delu, učesnici radionice su dobili priliku da se okušaju u sastavljanju. Na kraju su im podeljeni specijalni listovi za sastavljanje kod kuće i dato uputstvo za učešće na konkursu. Najuspešniji radovi biće objavljeni u narednom broju „Nevena“, a najbolji mali sastavljači će dobiti nagrade.

Kao autor i voditelj radionica, priznajem da su deca premašila sva moja očekivanja. Od njih 30-oro, svi su bili gotovo jednako zainteresovani za celokupni program: listom su aktivno učestvovali u radu od početka do kraja i pokazali izvanrednu sklonost ka rešavanju, ali i ka sastavljanju, enigmatskih zadataka. Na pitanje: „Zašto rešavamo enigmatske zadatke?“ dobio sam bujicu odgovora, tipa: „Da obogatimo znanje“, "Da aktiviramo mozak", „Da se zabavimo“, „Da prekratimo vreme“ itd. Štaviše, većini njih su sve prezentovane forme vrlo dobro poznate, a neki su ocenili da je ponuđeni materijal previše lagan (i tražili „nešto teže“). Kao najveće otkrovenje izdvajam generalni smisao dece za enigmatiku, tim pre što smo radili sa bezmalo slučajnim uzorkom, a ne npr. s polaznicima škole za talente.

Deca su se, razume se, obradovala i poklonima koje smo im urednica „Nevena“ Jelena Dopuđ i ja pripremili: svi su dobili primerke časopisa i nekoliko specijalnih listova sa dečjom enigmatikom (umesto planiranih 60 listova, na njihovo insistiranje, podelio sam skoro duplo više – jer su svi želeli da dobiju sve). Najveći uspeh pilot radionica je, zapravo, horski predlog da dođemo opet, da druženje traje bar duplo duže i da im donesemo još enigmatike.

Enigmatske radionice ćemo održavati i ubuduće, a naredne su zakazane već za sutra (uzgred, danas smo u prostorijama Dečjeg kulturnog centra održali takmičenje u ekipnom anagramiranju, a učenici 4. razreda su nas šokirali rečima poput: RIBOLOVSTVO, VIZANTIJSKI, NOVOSAĐANIN itd). U narednom periodu ćemo pokušati da objavimo bar jednu publikaciju sa dečjom enigmatikom na temu „NS – prestonica kulture“, a ukoliko bude bilo moguće, uključiću i druge autore u taj projekat (dok kao „Nevenov“ enigmata, po ugovoru iz septembra 2021, nažalost nemam prava da angažujem saradnike).

14 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Tri puta BRAVO!

Željko Jozić је рекао...

Ovo je TOP-VIJEST! Svaka čast Mladenu i svima koji su doprinijeli predstavljanju enigmatike ovim genijalnim klincima.
Pohvala Slavku jer je prepoznao BITNO!

Rešad Besničanin је рекао...

Mladene, samo nastavi! Svaka čast!

Marko Mihaljević је рекао...

Kvalitetan i uporan rad se uvijek prepozna, samo naprijed Mladene!

Pozdrav
iz Omiša

Dejan Minić је рекао...

Bravo, Mladene! Tri bambija za tebe i sve klince:)

RadojaR је рекао...

Ovo je za svaku pohvalu. Čestitam!

Božo је рекао...

Sve pohvale za ove (ne tako česte) aktivnosti.

zarptica.53 је рекао...

Cestitke iz Trebinja!

Hajro је рекао...

Ima nade. Bravo !!!

Mandrak је рекао...

Hvala, hvala.

Iza svakog uspešnog čoveka stoji uspešna žena, u mom slučaju: više njih. :) To su dame iz DKC - a, pre svih Jelena Dopuđ.

U tekstu nisam opisao takmičenje u anagramiranju (tj. u kombinatorici): napravili smo 30 kocki (a = 40 cm) sa slovima. Najpre sam napravio šeme (u skladu sa frekvencijom u jeziku) po kojima su deca iscrtavala i bojila slova. Na svakoj smo imali po 3 samoglasnika i 3 suglasnika. Napravio sam i tabelu za bodovanje (najfrekventija slova su vukla 1 poen, najređa 5, pri čemu su stranice sa tim slovima bile u boji, kako ih deca ne bi gubila iz vida).

Imali smo dva tima (oba sastavljena od učenika 4. razreda, "Hajduci" i "Žapci") koji su na raspolaganju imali po 15 kocki (pazili smo da dobiju jednak broj retkih slova, ostalo: random). Takmičili su se u 3 discipline: sastavljanje najduže reči na zadato slovo (R i N), sastavljanje najduže reči sa zadatim slovom (Č i Z) i sastavljanje reči od slova koja su dobili bacanjem kocki.

Kao što sam rekao, bili smo zaprepašćeni kada se ispostavilo da sastavljaju isključivo reči od 11 slova (jedino su, razume se, u trećoj igri imali nešto kraće kombinacije). Pobedila je ekipa "Hajduci" sa 82 poena, dok je ekipa "Žapci" imala 81 (a meni je, kao evidentičaru i supervizoru, bilo zanimljivo i to što su pre proglašenja znali koliko je koji tim sakupio).

Uzgred, danas smo imali radionice sa učenicima 1. razreda (u OŠ "Žarko Zrenjanin"), ali ne bih rekao da je taj uzrast adekvatna ciljna grupa, barem ne za upoznavanje sa ozbiljnijim enigmatskim formama. Za njih sam morao da uprostim i prilagodim program.

Анониман је рекао...

Bravo!!!
Dinko

Zdravko је рекао...

Bravo! Pohvale za tebe Mladene i za dame iz DKC.

Sudeći po prezimenu, tvoja suradnica Jelena Dopuđ vodi porijeklo iz Obrovca u Dalmaciji ili preciznije, Muškovaca :-)

Mandrak је рекао...

Rođena je u Vinkovcima.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Profesor Mladen!