понедељак, 7. јун 2021.

NOSTALGIJA (1253)

Vjesnikov kviz broj 320, 23. V. 1984.

Prilog: Mladen Marković
 

6 коментара:

Belirac је рекао...

U prvom člančiću spominje se rubrika "Strip-anegdota". Na osnovu te bilješke napisan je članak o toj rubrici na sh-Wikipediji:
sh-Wikipedia: Strip-anegdota.

Na Wikipediji je kao izvor navedeno ovo:
Anonim: "Gdje su počeci". Kviz, XIII, 320, 8 - Zagreb, 23. V. 1984.

Slavko Bovan је рекао...

Očigledno, u toku su bile završne pripreme za osnivanje EK "Ero".

Mandrak је рекао...

Zanimljiva je ta primedba koju je urednik uputio Bovanu. Osmosmerka je, dakle, sadržala reči koje su sa ostatkom mreže bile povezane samo jednim slovom.

To ne bi bilo čudno da u tom broju, na strani "Za male kvizovce" nije objavljena osmosmerka sa istom tom manom (autor izvesni Brlek): od svega 15 pojmova (naziva zanimanja) u prilično krupnoj mreži, čak 6 je povezano samo jednim slovom.

Da je 1978, Slavko bi rekao da je to pristorija, ali ovo je 1984, taj argument postaje vrlo klimav, tim pre što je i on ukoren za ono što je u praksi bilo dozvoljeno.

Ja sam se, uzgred, rodio nekoliko meseci ranije, kada je na kioscima bio broj 313 (sa Majklom Džeksonom na naslovnoj strani). :)

Tonci M је рекао...

Mislim da je problem zapravo u tome da su se ta dva pojma krizala jedino medusobno, ali ne i s ostatkom mreze, a ne u tome da su se krizala u jednom jedinom slovu: mozda se slavko sjeca?

Slavko Bovan је рекао...

Ne sjećam se (naravno) ali je očigledno da je mladac napravio grešku. Iz iskustva mogu da kažem da se takve greške (i danas) obično dese kada se nešto ispravlja ili prepravlja u osmosmjerci. To je vrlo mučan posao i sad kada imamo tehniku. U ono vrijeme bilo je to prekucavanje na pisaćoj mašini. Osmosmjerka se slala u dva prijemrka - čista (upisana slova u mrežu) i jedna na kojoj su zaokruženi pojmovi.

Mandrak је рекао...

Verovatno je tako, Tonči.
Kako god, u ozbiljnijim osmosmerkama se vodilo računa da reči budu maksimalno povezane. Jedino su na stranama za decu te 1984. objavljivani amaterski radovi poput Brlekovog.