уторак, 20. септембар 2022.

EDL UKRŠTENICA (14)


 EDL 2022 - sedmo mesto (46 bodova)

Boris Babič

6 коментара:

Mandrak је рекао...

Moj motiv za učešće u komentarisanju radova sa EDL - a je utisak da je sve u vezi sa ukrštenim rečima otišlo dođavola. Da u Srbiji postoji barem jedan časopis koji okuplja bolje enigmate, mogao bi se ne negovati nekakav nivo, imali bismo standarde i normative i svi oni koji iz ovog ili onog razloga žele da se okušaju u sastavljanju (bilo čega, pa i ukrštenica) na srpskom jeziku mogli bi da se informišu šta je na ceni, a šta nije.

Ovako dolazimo u čudnu situaciju da svako radi prema svojim pretpostavkama, a te pretpostavke su najčešće uvredljive i direktno vređaju sve one koji su se 100 godina bavili ukrštenicama na ozbiljan način. Ako govorimo o ovom konkursu, moramo da imamo u vidu da je organizator ekstremno tolerantan, njegov pristup je laissez-faire i on praktično svima dozvoljava da u ukrštenice trpaju šta god žele.

Ali ukrštenica nije Bovan, niti bilo koji pojedinac koji ima izvestan uticaj (urednički, medijski, tržišni). Ukrštenica (tj. standardni sastav na srpskom jeziku) je model koji su formirali brojni autori tokom decenija i decenija. Ukrštenica na srpskom jeziku je skup visokih standarda koje su postavljali najbolji, a koje su ostali prihvatali i težili im. I onda je odjednom došlo do prekida filma.

I sad razmišljam... na račun popularnosti koje ovaj blog ima među enigmatama na ex yu prostoru, mnogi su formirali uverenje da je pri sastavljanju ukrštenica sve dozvoljeno i da je najbitnije imati što veću belinu, makar bila skaradna.

Da se sad fokusiram na konkretan slučaj: ako je i kolega Babič formirao takvo uverenje, moram da ga razočaram i da primetim da ovakav rad (ekstremno ambiciozan, a realizovan ispod svakog nivoa) nikada i nigde, otkad ukrštenica postoji, nije bio dobrodošao. Danas više i ne postoje urednici, nema ni enigmatske štampe u Srbiji, pa na blogovima možemo da objavljujemo svakojake gluposti, možemo tim glupostima da dodeljujemo po 46 poena i sl., ali prosto mora da se zna da u vremenima kada je belina bila totalni hit i kada je delovalo na desetine vrhunskih autora, ovakvi eksperimenti su služili samo za sprdnju.

Радоја Рацановић је рекао...


Nakon što sam u petak kasno naveče napisao komentar na rad Nedjeljka Nedića, napisao sam i komentar za ovaj rad, pribojavajući se, s obzirom na dinamiku objavljivanja na blogu, da neću imati vremena da ga na odgovarajući način prokomentarišem kada bude objavljen. A to se, jednostavno, nije smjelo dogoditi. I zbog autora, i zbog rada.

Najprije da kažem, kada sam prije tri godine, 21.9.2019. (bila je subota kasno popodne ili veče) na SOZAH-u u Kraljevici, u društvu za jednim stolom primijetio lice koje ranije nisam upoznao, i koje se nedugo potom izgubilo, i kada sam kasnije saznao da je to bio Boris Babič, bilo mi je mnogo krivo što sam propustio upoznati se sa njim.

Boris Babič je jedno od onih imena za koja znam od kada sam se počeo baviti enigmatikom. Međutim, iskren da budem, nije bio među autorima čije sam radove obavezno rješavao. Kada sam se 2013. vratio enigmatici i kada su nas bologovi ponovo spojili, Boris Babič i njegovo stvaralaštvo posebno su privukli moju pažnju. Najviše njegovo učešće na različitim takmičenjima, rezultati kojih su objavljivani na blogovima. Analizirao sam te i druge na blogovima prezentovane Borisove radove i na osnovu njih formirao zaključak da se radi o odličnom, izuzetno talentovanom i najvećim izazovima sklonom autoru, koji uvijek i hoće i može više. Uz to i autoru čiji kvaliteti, najčešće, nisu ni dovoljno prepoznati ni adekvatno vrednovani od raznoraznih “ocjenjivačkih sudova”. Bilo kako bilo, tek o Borisu Babiču kao autoru imam posebno mišljenje, na osnovu koga ga izdvajam od većine drugih učesnika na ovim našim takmičenjima. To je jednostavno tako. I kada mu, kao član žirija, dam 10 kao kod ovog rada. Ili 7 i 6, što je slučaj sa druga dva (zapravo jednim) sa ovogodišnjeg, ili 2 (iz njemu potpuno razumljivih razloga, pretpostavljam) kao što je bio slučaj na prošlogodišnjem konkursu. Jer Boris Babič je jedan i jedinstven. Kada hoće, teško dostižan i neponovljiv. Kao što je u ovom radu, rekao bih!

(Ostajem pri ovom neponovljiv, iako mu se ove godine desilo da je na žiriranje dostavljen jedan njegov rad u dvije varijante, tj. jedan kao dva, što niko – koliko znam – od članova žirija nije primijetio, i što nije – pretpostavljam - njegova graška, već posljedica propusta u organizaciji i metodu žiriranja, o čemu sam posebno pisao.)

Treba biti toliki zaljubljenik i imati tu ambiciju i taj entuzijazam, koje ima Boris, i pokušati sastaviti ovako nešto. I treba biti toliko uporan i imati tu umješnost kombinovanja, kao što je ima on, i uspjeti u tome. I treba biti toliko postojan i samosvjestan, i poslati ovo na konkurs, znajući da će, ako ne bude u startu diskvalifikovano, završiti negdje na sredini tabele. Da će ukupna ocjena žirija i komentari koji će uslijediti nakon objave na blogu, na neki način, omalovažiti sav trud i sve ono što je uloženo da bi se ovako nešto postiglo.

Zbog svega navedenog dobio je za ovaj rad od mene i još jednog kolega iz žirija čistu desetku. Zbog svega onog drugog, što se već letimičnim pregledom može zamjeriti ovom radu, od druge dvojice članova žirija dobio je trojku. Ne znam, korektno je i jedno i drugo. Zato što je i očekivano i jedno i drugo. I zato što je sistem ocjenjivanja takav kakav je. U nekom drugom ujednačenijem načinu ocjenjivanja, koji zagovaram, to se ne bi moglo dogoditi. I ne bi se trebalo i smjelo događati. Bar zbog ovakvih autora i učesnika kakav je Boris Babič.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Autor je uz ukrštenicu poslao i:

OBRUN FRANCUSKI SKIJAŠI, ELIZA I THEO
UBRUN Eliza - Athlete Information - FIS-Ski
DIDERIH LUKSEMBURŠKI POLITIČAR I PRAVNIK,GASTON
WIKIPEDIJA
ELENA MORALES FIKTIVNI LIK
Elena Morales | Jurassic Park Wiki | Fandom
BAKAVI DJELO, NIKERSON MAJK
https://www.abebooks.com › plp
BIRANE SENEGALSKI NOGOMETAŠ, NDOYE
WIKIPEDIJA
ADANATI GALSKO PLEME
Seyne - Hhr.wiki
AKITO JAPANSKI NUKLEARNI FIZIČAR, ARIMA
WIKIPEDIJA
ANASTROZOL LJEK PROTIV RAKA DOJKE, "ARIMIDEX"
WIKIPEDIJA
IRENA KALAN HRVATSKA SPISATELJICA I PJESNIKINJA
ogranci - knjige - autori - Matica hrvatska
HOLJA GRAD U FINSKOJ
Holja, Pirkanmaa, Finland Today, Tonight & Tomorrow's ...
https://www.accuweather.com › holja
SASTAVIO ; BORIS BABIČ, CRIKVENICA

Željko Jozić је рекао...

Ova križaljka je napravljena da se kaže: "Ja to ŽELIM (bjelina), MOGU (solidno enigmo-znanje i vješto Googlanje), da PORUČIM (Vama-svojim kolegama) da se "KANETE" ovakvih križaljki (poput moje).
Baš je Bovan s ovim navođenjem "izvora" rekao najviše. Transparentno - hvala ti Slavko!
Boris je iz Crikvenice. Ukoliko bi TAKAV rad poslao Rajku Ricijašu ili Željku Jandragiću, komentirali bi nešto poput:"Jel' ti želiš surađivati "Feniksom" ili ne?"

Naravno da kolegi objavljuju DRUGAČIJE velike bjeline u hrvatskim tiskovinama te ima solidnu kombinatoriku u njima.

Pozdrav kolegi Borisu i ostalima kojima je stalo...do enigmatike!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Po moja dva kriterija - PDR (7,29) i bjelina, Boris dobiva desetke, ali bi po druga dva - rješivost i ostalo, dobio po jedinicu, pa bi mu križaljka završila u sredini.
Samo 15 slova u skupinama, 4 rijetka slova i ANAKOZA, BAKAVI, AKITO, ADANATI, KALAN, HOLJA, ANASTROZOL, UBRUN, DIDERIH, MORALES.